Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Assistansbolagen tappar i lönsamhet

Publicerad: 7 december 2016, 23:15

Lönerna ökar snabbare än schablonersättningen per assistanstimme, säger Rasmus Nerman, koncernchef för Humana.

Foto: Rickard Kilström

Nästan sju av tio med personlig assistans har valt en privat anordnare. Assistans är därmed det mest privatiserade välfärdsområdet. Men när ersättningarna minskar krymper vinstmarginalerna.


Assistansmarknaden domineras av privata företag och kooperativ. Störst är Humana, som omsätter 2,7 miljarder, följt av välfärdsbolagen Frösunda och Team Olivia. Bland medlemskooperativen dominerar Brukarkollektivet JAG, med nästan en miljard i årlig omsättning.

De fristående aktörerna har vuxit snabbt i takt med att fler och fler har beviljats assistans av Försäkringskassan, antalet timmar har ökat och kommunerna har lagt ut assistans på entreprenad.

Men Försäkringskassans­ nya hårdare bedömningar, höjda arbetsgivaravgif­ter för unga och en låg uppräkning av den så kal­lade timschablonen för en ­as­sistanstimme bromsar utvecklingen och trycker ner lönsamheten.

Förra året växte assistans­bolagen med 8,2 procent, att jämföra med uppemot ­30 procent per år för 7–8 år sedan, och rörelsemarginalen för branschen sjönk till historiskt låga 4,8 procent, enligt konsult- och revisionsbolaget Grant Thorntons nyligen publicerade Vårdrapport 2016.

Det betyder att assistans genererar överskott långt under välfärdsbranschernas snitt på runt 8 procent i rörelsemarginal.

– Lönsamheten i branschen sjunker ganska ordentligt och intäkterna krymper. En viktig anledning är att lönerna ökar snabbare än schablonersättningen per assistanstimme, säger Rasmus Nerman, koncernchef på Humana.

Löneökningarna ligger 2016 på 2,2 procent enligt avtal. Schablonersättningen räknas upp med 1,4 procent i år och 1 procent 2017.

– Det blir en omöjlig ekvation och ju hårdare man går åt de privata och ideella aktörerna desto högre blir notan för skattebetalare, säger Rasmus Nerman.

Bakom storbolagen och de största brukarkollektiven finns några företag med en årlig omsättning på mellan 200 och 250 miljoner kronor. I övrigt består marknaden av över 1 000 mindre företag.

Mats Fagerlund, konsultchef på Grant Thornton, konstaterar att lönsamheten har sjunkit tre år i rad, och att minskningen fortsätter.

– Utvecklingen avviker väsentligt från annan privat vård och omsorg. Branschen är nu pressad från alla håll och vi har ännu inte sett hur den senaste tidens utveckling slår mot särskilt de mindre företagen. Där är marginalerna så pass små att vi befarar att de kan få svårt att överleva, säger han.

Läs mer: Kommunerna larmar om assistansen

Torbjörn Carlbom, Reporter

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News