måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Årets Samhällsentreprenör: IT-guide

Publicerad: 19 maj 2016, 06:45

Berikande möten mellan gammal och ung var Gunilla Lundbergs tanke när hon startade IT-guide.

Foto: Pavel Koubek

Vinnare av Årets Samhällsentreprenör: IT-guide. Unga nyanlända med IT-kunskaper men utan svensk samhällserfarenhet. Svenska seniorer med IT-brister men stor Sverigerutin. IT-guide skapar berikande möten mellan ung och gammal.

Ämnen i artikeln:

Årets VälfärdsförnyareÅrets SamhällsbyggareÅrets Superkommuner

Måns Wikstrand

mwi@dagenssamhalle.se


Årets samhällsentreprenör: IT-guide

Juryns motivering: Här får båda parter ge och ta, här är ingen part mer objekt än den andra. Genom generationsöverskridande och integrationsgynnande möten möjliggörs ett oväntat ömsesidigt kunskapsutbyte. Det här projektet ger både struktur, meningsfull sysselsättning och språkträning för nyanlända ungdomar under den kritiska sommarlovsperioden och en chans till relevant kompetensutveckling för äldre svenskar.”

Två unga deltagare i ett mentorprogram för nyanlända svenskar 2010 ville ha en fortsättning, någonting att göra under sommaren. På frågan vad de i så fall är bra på svarade de: ”Datorer!”.

Gunilla Lundberg funderade vidare på vilka som kan tänkas finnas hemma under sommaren och ha ett intresse av ökade internetfärdigheter? IT-guide föddes när hon kom på svaret på frågan: svenska seniorer.

– Både ungdomarna som jobbar som IT-guider och seniorerna gillar det här, visar det sig. De har mycket att lära av varandra, säger IT-guides grundare Gunilla Lundberg.

IT-guide engagerar ungdomar 17–21 år som är nya i Sverige och har goda datorkunskaper. Ungdomarna rekryteras via gymnasieskolans språkintroduktionsprogram. Efter en internutbildning får de verka som IT-guider på internetcaféer som hålls på träffpunkter för seniorer, som exempelvis bibliotek och boenden.

Förra året arbetade 70 ungdomar som IT-guider och träffade 1 700 IT-intresserade seniorer.

– Genom projektet har jag fått min svenska identitet, säger Omar Muhammed, 23 år, från Somalia, som nu finns med och arbetar med utvecklingen av IT-guide.

– Genom de äldres berättelser lär man sig mycket om hur det svenska samhället förändrats och fungerar. Det är ett bra sätt att snabbare komma ut i samhället som ny i ett land, säger Omar Muhammed.

Både ungdomar och seniorer gör en insats. Samtalen och erfarenhetsutbytet med de äldre bidrar till en bättre och snabbare integration i det svenska samhället för unga nya svenskar. Samtidigt som de gör ett arbete och förtjänar en lön bidrar ungdomarna med nya kunskaper till de äldre och hjälper dem till delaktighet i det digitala samhällslivet.

Förutom internetkunskaper kan IT-guiderna också hjälpa till med ökad förståelse för mobiltelefoner och internetbank.

I sommar kommer verksamheten att finnas i Karlskoga, Falköping, Lindesberg och Örebro. IT-guide tror att det finns goda möjligheter för verksamheten att växa ytterligare framöver.

– Det finns intresse från ytterligare kommuner och vi funderar på hur vi kan göra för att utveckla oss vidare, säger Gunilla Lundberg.

IT-guide har finansiering från inblandade kommuner, Arvsfonden och länsstyrelsen.

Intresset för IT-guide har även nått utanför svenska gränser. Projektet uppmärksammades nyligen i Bryssel som en av sju finalister vid Social Innovation Accelerators Network (SIAN) award. De nominerade projekten fick presentera sin idé för publiken vid evenemanget, och vid den publikomröstning som följde nådde IT-guide andraplats.

Läs mer om de andra nominerade till Årets Samhällsentreprenör.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev