Kommunpolitik
Använd kompetensen hos äldre tjänstemän!
Kommunerna måste bli bättre på att utnyttja den erfarenhet och kompetens som finns hos äldre och rutinerade tjänstemän. Det finns en stor arbetskraftsreserv därute som kan göra stor nytta för kommunerna - bara utbud och efterfrågan kan hitta varandra. Det är dags att skapa en ny marknadsplats för kommunala utredningstjänster.
Publicerad: 14 november 2014, 13:28
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Kommunerna har mycket att tjäna på att ta in pensionerade tjänstemän.
Mellan år 2015 och 2020 pensioneras var sjätte tjänsteman i de kommunala förvaltningarna. Det är tjänstemän med lång erfarenhet av kommunal förvaltning, ofta med specialkunskaper som de ensamma representerat på sina förvaltningar. För de flesta av dessa 4 000 tjänstemän har arbetet inte enbart varit en försörjning utan också ett tillfredställande sätt att få vara med och förvalta och utveckla våra gemensamma samhälleliga angelägenheter.
Att inte vara bunden till en arbetsplats på heltid känns befriande för många. Men det hindrar inte att lusten att få använda sin kompetens kan vara stor - att få bidra och vara delaktig. Dessutom kan det finnas behov av att dryga ut pensionen, som jämfört med tidigare årgångar högre tjänstemän ofta är lägre.
Trenden är att kommuner liksom andra arbetsgivare slimmar sin organisation och tar in specifik kompetens eller mer resurser när behov uppstår. Arbetsgivaren vill använda arbetskraften mer flexibelt. För äldre eller nyligen pensionerade tjänstemän med låga boendekostnader och utflugna barn kan flexibiliteten ses som en fördel, en frihet.
En förvaltning som ska se över sin verksamhet har givetvis nytta av en tjänsteman med erfarenhet av motsvarande processer i en annan kommun. Landets 290 kommuner har många gånger liknande utmaningar. Det finns stora möjligheter att effektivisera utvecklingsarbetet genom att dra lärdom av andra kommuners erfarenheter. Att temporärt ta in en tjänsteman med erfarenhet från en annan kommun kan vara ett kraftfullt sätt att slippa uppfinna hjulet på nytt. En kommunal chef som gjort detta sa: ”Det som tog dig en timme att göra hade tagit oss fem timmar att komma fram till.”
Med andra ord: det finns en stor arbetskraftsreserv med unik kompetens som med engagemang skulle kunna göra stor nytta för kommunerna - bara utbud och efterfrågan kan hitta varandra. Ju bättre erfarenheter och kompetens stämmer med den uppgift som ska lösas, desto bättre resultat. Rätt person på rätt uppgift kan i denna form öka effektiviteten både genom att den kostar mindre i tid och att resultatet är av högre kvalitet.
Med dagens kommunikationsteknik finns goda möjligheter att på ett enkelt sätt skapa den marknadsplats där säljare och köpare av tidsbegränsade kommunala utredningstjänster kan hitta varandra. Det bör räcka med en hemsida där erfarna tjänstemän, säg 60 år och uppåt kan lägga upp sin CV och sina arbetsprover och referenser. Intresset lär vara stort bland duktiga tjänstemän som vill få prova sina krafter i andra kommuner eller vill fortsätt att använda sin kompetens och sitt engagemang efter pensionsstrecket.
Frågan är om den kommunala kulturen i någon större omfattning är mogen för denna möjlighet. Vad säger chefer i kommunal förvaltning? Vad säger SKL om detta sätt att öka effektiviteten i offentlig sektor, öka kunskapsöverföringen till yngre tjänstemän och dessutom öka antalet arbetade timmar i riket?
Boel Vallgårda, strateg i Uppsala kommun, medlem i KSP
Hans Lindberg, tidigare ordförande för Föreningen för kommunal statistik och planering (KSP) samt tidigare planeringsledare/områdesutvecklare och SACO-föreningens ordförande i Haninge kommun
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.