Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Antalet politiska vildar växer rekordartat

Publicerad: 26 februari 2014, 13:03

Lars-Åke Gustavsson är kommunstyrelsens ordförande i Orust och en av Sveriges 169 politiska vildar.

De senaste två åren har kommunerna drabbats av 2 700 politiska avhopp och det finns över 100 tomma stolar. Landets kommunfullmäktige har blivit politiska oroshärdar.


DS GRANSKAR Vildar och tomma stolar i fullmäktige har ökat kraftigt jämfört med tidigare mandatperioder, visar en enkät som Dagens Samhälle har gjort.

Var tredje kommun har i dag folkvalda ledamöter som lämnat det parti de valdes in för i valet 2010, men sitter kvar i fullmäktige. Totalt finns 169 så kallade politiska vildar.

Var fjärde kommun har tomma stolar i sina fullmäktige. Totalt är 108 mandat obesatta. För fyra år sedan var det ett 60-tal.

Samtidigt visar Valmyndighetens statistik att rekordmånga ledamöter har slutat i förtid, 2 750 hittills under mandatperioden. Det har lett till växande underskott på kvinnor och unga.

De lokala folkvalda församlingarna ser med andra ord inte alls ut som väljarna ville ha dem när de gick och röstade 2010.

– Uppdragen har blivit tuffare, tonen i politiken hårdare och frågorna svårare att hantera. Samtidigt har vi fått en mera instabil lokal partimiljö, där partipiskorna viner hårdare för att hålla ihop skakigare majoriteter.

Den bakgrunden till tätare avhopp och växande antal vildar ger statsvetaren David Karlsson vid Göteborgs universitet. Han har deltagit i två stora undersökningar av landets alla folkvalda kommunpolitiker.

Han konstaterar också att det ständigt krympande antalet medlemmar i partierna gör att de nomineringsansvariga i ökande grad får ta vad de får tag på när valsedlar komponeras, ibland folk ”direkt från gatan”.

Det bidrar till oro och sämre disciplin i partiernas fullmäktigegrupper.

Vildarna har på flera håll stökat till majoritetsförhållanden och rört upp starka känslor.

– Förbjud dem! kräver Martina Mossberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Haninge.

I dag säger reglerna att en ledamot i fullmäktige som plötsligt byter parti får sitta kvar som formellt obunden, också om ledamoten går över till ett annat parti. Mandatet är personligt. Det tycker Martina Mossberg är orimligt.

– Jag får inte personröster bara för att jag är Martina Mossberg, utan också för att jag är moderat, det hänger ihop för väljarna. Vildar gör demokratin oförutsägbar. Lämnar man sitt parti ska man också lämna sin stol i fullmäktige!

Haninge har begåvats med vildar från fem olika partier. Det höll på att äventyra majoriteten, som består av en borgerlig allians + MP.

– När först en folkpartist och sen en miljöpartist hoppade av blev det lite shaky, nu fick inget mer hända! Men det ordnade sig när också en vänsterpartist och en socialdemokrat hoppade av och blev vilda, säger Martina Mossberg.

Men värst är Orust. Där är själva ks-ordföranden politisk vilde. Lars-Åke Gustavsson lämnade Moderaterna efter interna bråk och sitter kvar på den högsta posten mot partiets vilja, med stöd av andra partier.

Tidigare kommuntoppar som förvildats men sitter kvar i fullmäktige är Ritha Sörling (S), före detta ks-ordförande i Hällefors, och Svenerik Nykvist (S), före detta ks-ordförande i Nora. Också här handlar det om interna konflikter.

I Kristinehamn ledde en centerpartists övergång till Socialdemokraterna till att S och V plötsligt kunde styra med majoritet i fullmäktige, efter att tidigare ha hankat sig fram som minoritetsstyre.

Ännu större konsekvenser fick det när en miljöpartist i Sundsvall blev vilde, efter att partiet hade bytt sida och bäddat för maktskifte vid valet 2010. Hon röstade för Socialdemokraternas budget, som därmed vann över det blågröna styrets budget. Det ledde till att hon uteslöts ur Miljöpartiet.

Också tomma stolar har påverkat majoritetslägen. Sverigedemokraterna har gått miste om vågmästarroller på grund av obesatta mandat.

Tomma stolar är nästan helt ett SD-fenomen. Men partiet leder också vågen av vildar, bland annat till följd av en rad uteslutningar. I Borås sitter i dag fem vildar på SD-mandat.

– Vi hade stora interna problem i den lokala styrelsen, själv blev jag orättvist beskylld för ekonomiska oegentligheter, berättar SD:s tidigare gruppledare Krister Maconi, numera obunden ledamot.

Turbulensen inom Sverigedemokraterna har lett till att mer än vart fjärde av partiets drygt 600 mandat

LÄS MER i TIDNINGEN: I Falun är politiska vildar den tredje största grupperingen i fullmäktige

Magnus Wrede

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev