Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Anosh Ghasri blir krönikör i Dagens Samhälle

Publicerad: 2 juni 2017, 12:38

Nästa vecka skriver Anosh Ghasri sin första krönika för DS. Han funderar bland annat över vad som händer med samhället när tilliten minskar.


Presentera dig kort för DS-läsare!📷

– Jag är bosatt i Karlstad och har ett uppdrag som enhetschef i Hagfors kommun. Jag är också frilansskribent, och skriver bland annat krönikor för Nya Wermlands-Tidningen.

Anosh Ghasri är född i Iran och kom till Sverige som 13-åring. Efter många flyttar mellan olika kommuner och flyktingförläggningar hamnade han och delar av familjen i Sundsvall. En stad som han, trots många år i Karlstad, kallar för sin hemstad. ”Det är något speciellt med Norrland”.

Vilka ämnen tycker du är viktiga att lyfta?

– Jag är engagerad i och intresserad av integrationsfrågan. Jag tror att vi framöver kommer att ha ett helt nytt socialt landskap att förhålla oss till. Ungdomar som går under jorden, och ett socialt utanförskap i efterdyningar av flyktingvågen 2015.

– Jag tror också att vi måste tala om tillit. Tillit till varandra, till myndigheter och till politiker. Tidigare fanns det en grundläggande tillit i samhället, men i dag ser det annorlunda ut. Det är så otroligt många människor som är revanschsugna men som inte vet var de ska utkräva revansch. Många är bittra. Det räcker med att titta i sociala medier för att se vilken ton det är där. Vad gör det med ett samhälle?

Apropå tonen i sociala medier - hur agerar du?

– Jag försöker att hålla en lugn, sansad och nyanserad ton. Det skulle aldrig falla mig in att kalla folk för olika saker.

– Sedan är det klart att jag har mitt perspektiv och att mitt deltagande inte är förutsättningslöst.

Du har nyligen skrivit en rad artiklar om ensamkommande flyktingbarn. Kan du berätta mer om det?

– Det är ett projekt för Smedjan (Timbros webbtidning). Jag skulle säga att ingen tidigare har skrivit om detta med ett sådant inifrånperspektiv. Det var därför jag ville göra det.

Krockar det på något sätt med ditt arbete med ensamkommande i kommunen?

– Nej, absolut inte. Jag är inte illojal mot min arbetsgivare, avslöjar inget som är sekretessbelagt och försöker ge en nyanserad bild.

Vilka blir de viktigaste valfrågorna i kommunerna?

– Skola, vård och bostäder.

Och på riksplanet?

– Migration och integration.

Vad har du för relation till Dagens Samhälle?

– Jag har skrivit debattartiklar för er tidigare, och så har jag tidningen hemma med jämna mellanrum.

På Twitter beskriver du dig som litteraturälskare. Någon favoritbok du vill tipsa om?

– För mig är det där en lika svår fråga som för andra att svara på frågan "vilket av dina barn gillar du bäst". Men jag får säga allt med Dostojevskij. Däremot vore det orättvist att välja ut en av hans böcker.

Här hittar ni alla våra krönikörer.

Karin Lagerholm

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev