fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Anna Kinberg Batra är ett perfekt val - för SD

Nya Moderaterna appellerar till en allt mindre grupp röstberättigade. Riksdagsvalet 2014 sände ett klart budskap till partiet: Stockholmscentrismen är för stor. Tappet på landsbygden och i småorter är oerhört farligt för partiets långsiktiga överlevnad.

Publicerad: 11 november 2014, 05:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Hur ska Anna Kinberg Batra kunna nå moderata väljare på landsbygden? Foto: Bertil Ericson/TT


Ämnen i artikeln:

ModeraternaLandsbygdenFörtroendevalda

Anna Kinberg Batra är väldigt populär i den moderata riksdagsgruppen. Hon svarar snabbt på e-post, hon är hej och kompis med alla politiska tjänstemän, hon driver rutinerat möten och ser till att bullarna står på bordet i god tid före klockan 14:00. I Stockholmspostnumret 100 12 är alla nya Moderaterna övertygade om att hon är den som kommer att leda nya Moderaterna till glansfulla storhetstider efter att det tidigare strategiska geniet Reinfeldt imploderat.

Så länge fungerar valet med Anna Kinberg Batra som ledare för nya Moderaterna. Det vill säga om samtliga röstberättigade bodde i riksdagshuset.

Nya Moderaterna appellerar till en allt mindre grupp röstberättigade. Min lågstadielärare hette Ruth Englund och var av den gamla stammen där rättstavning och basala räknekunskaper togs på allvar. Fördelen med bra lågstadielärare är att man har nytta hela livet av att kunna räkna de enkla talen.

Nya Moderaterna tilltalar, med Anna Kinberg Batra som partiledare, borgerliga väljare i de större städerna. Så hon kan ge Moderaterna 40 procent av rösterna, vilket är enastående bra, fast problemet är att det är i bara 40 procent av valmanskåren. På riksplanet är det 16 procent av rösterna. Oavsett hur man räknar är det svårt att se ett nya Moderaterna som når över 20 procent i nästa lagtima val med en partiledning som uppvisar fortsatt ignorans gentemot landsbygden och småorterna.

Riksdagsvalet 2014 sände ett klart budskap till nya Moderaterna; att Stockholmscentrismen är för stor genom att stora delar av landsbygdens och småorternas traditionella moderatväljare valde Sverigedemokraterna före nya Moderaterna.

I ett betydande antal småkommuner och landsortsstäder var skillnaden mellan nya Moderaternas valresultat i kommunalvalet och riksdagsvalet närmare 10 procent, där nya Moderaterna gjorde sämst resultat på riksplanet. Det gör att moderata kommunpolitiker i mindre kommuner och småorter har runt 50 procent större trovärdighet bland deras egna väljare än moderata rikspolitiker. Moderaterna har sedan Gösta Bohmans 1980-tal varit näst största parti på dessa orter – en roll man övertog när Centerpartiet tappade stafettstaven.

Hur bygger man ett parti i Sverige? Ett parti byggs i kommun och landsting som gör att man genom representation får bidrag som möjliggör finansieringen av en permanent organisation med kommunföreningar, ombudsmän och ungdomsförbund. Om Sverigedemokraterna lyckas utnyttja organisera sig och överleva de närmaste fyra åren i kommun och landsting har man efter valet 2018 en finansiell bas och struktur man aldrig tidigare varit i närheten av.

Därför är nya Moderaternas tapp för riksdagsvalet 2014 på landsbygden och i småorter oerhört farligt för den långsiktiga överlevnaden. Vem är traditionell moderatväljare i Bergslagen? Yrkesverksam som arbetsledare i industrin eller egen företagare, jägare, hemmansägare och som bor i huset man ärvde efter sin far som byggde om det 1958 och som i sin tur ärvde på 1940-talet. Man är lokal, med ett annat tidsperspektiv, har konservativa värderingar och tycker att stat och kommun inte skall lägga sig i. Hur skall Anna Kinberg Batra med ett oförändrat nya Moderaterna nå dessa? Myndigheter löper amok med nya regler för skog och mark som nullifierar äganderätten, skatterna har inte sänks nämnvärt under Alliansen, partiledaren tycker att stockholmare är smartare, skämt eller allvar, partiet är ohörsamma för industrins behov och friheten minskar för varje år. Då kommer ett Rubicon. Man byter parti.

För nya Moderaterna är det inte Reinfeldts suggestiva lättflyktiga storstadsväljare, utan detta är människor som byter parti kanske en gång i livet, eller högst två. Just nu är det vidöppet för Sverigedemokraterna att denna massiva fanflykt från nya Moderaterna permanentas och kommer så att förbli under ett antal decennier. Anna Kinberg Batra kommer inte att lyckas återvinna landsbygdsväljarna till nya Moderaterna – hon kommer istället att permanenta dem som sverigedemokrater.

Det gör att det som var Moderaternas finansiella och organisatoriska bas är i fara efter de kommande fyra åren. År 2018 kan Sverigedemokraterna få hundratalet oppositionsrådsplatser och bli näst största parti i dessa kommuner, och med det följer då en ekonomisk styrka som nya Moderaterna tappar.

Behöver man bry sig om landsbygd och småorter från de nya Moderaternas sida? Självklart inte om man vill nå 10 – 15 procent i riksdagsvalet, men vill man nå 25 procent måste man också appellera till landsbygd och småorter. Min far var tidningsman. Redaktörer har ett bra öra mot verkligheten. Min far sa om demokrati: ”Du skall veta en sak – i en demokrati är två rattfyllon i Hällefors mer än en professor i nordiska språk”.

Det är detta som Anna Kinberg Batra inte förstår. Hon kommer att söka sitt stöd bland de som tjänar mest, bor flådigast i storstad och ser sig som lika välbesuttna i samhället som det förgångnas professorer i nordiska språk. Med valet av Anna Kinberg Batra som ny partiledare består inte bara Stockholmsfokuseringen i nya Moderaterna – den kommer öka och alienationen i den övriga väljarkåren består.

Att Sverigedemokraterna inte ifrågasätter Anna Kinberg Batra är naturligt – de liksom Napoleon stör inte en fiende som gör en fadäs. För nya Moderaterna ser det ut att bli ett strategiskt misstag som kommer att inleda moderaternas marginalisering som riksparti.

Jan Kallberg, Assistant professor Arkansas Tech University, forskningledare på Cyber Security Research and Educational Center, The University of Texas at Dallas

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev