Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Anders Wallner ny krönikör i Dagens Samhälle

Publicerad: 11 augusti 2016, 13:32

Miljöpartiets före detta partisekreterare Anders Wallner blir ny krönikör i Dagens Samhälle i höst.

Foto: Erik Nylander, TT

Anders Wallner, före detta partisekreterare i Miljöpartiet och blivande polis, blir ny krönikör i Dagens Samhälle i höst. Efter att ha lämnat partipolitiken ser han nu fram emot att fatta pennan som fri grön debattör.


– Jag gillar att lyfta positiva exempel på hur politiken kan spela roll för att möta samhällsförändringar. Och jag gillar att skriva, säger han.

De senaste fem åren har han företrätt partiet på högsta nivå, i slutet på augusti börjar han på Polishögskolan på Södertörns högskola. Ett yrkesval han ser fram emot och inte räds, trots ständiga larm om kris inom polisen. Att få möta människor i svåra situationer och att få förebygga ungdomskriminalitet lockar.

– Det som inspirerar mig är när man hör poliser berätta att de lyckats skapa en förändring. Jag tror att polisen måste bli bättre på att få fram de berättelserna; när man fått människor att lämna kriminalitet.

Drömmen om yrket väcktes när han som tonåring demonstrerade i Göteborg och såg kravallerna på nära håll 2001. Där var det många yngre som förlorade förtroendet för polisen och Anders Wallner konstaterade att kåren borde jobba annorlunda. Paralleller kan dras till blåljusattackerna i förorterna i dag.

– Respekten och tilltron till polisen måste erövras i varje generation. Just det förebyggande arbetet och att stärka relationerna till medborgarna blir aldrig oviktigt, säger han.

Att du lämnar politiken, ska man tolka det som kritik mot ditt parti?

– Nej, det ska man inte. Jag har under många år haft siktet inställt på att göra något annat och sett politiken som ett utlopp för samhällsengagemang snarare än ett yrkesval. Och nu var det dags.

Anders Wallner står fortsatt fast vid den gröna ideologin och menar att det kommer märkas i krönikorna. Jämställdhet och lika rättigheter är andra frågor som engagerar.

– Jag hoppas att jag kommer att vara oberoende gentemot partiet, även om jag fortfarande är miljöpartist.

Att få nå ut till Dagens Samhälles läsare i kommuner, landsting och på den offentliga marknaden, tycker han ska bli kul.

– Det handlar om beslutsfattare som jobbar konkret med politiska frågor, det har jag saknat lite i rikspolitiken som lätt blir abstrakt, konstaterar han som har egen erfarenhet av lokalpolitiken från tiden som kommunpolitiker i Malmö.

Vilka ser du som de viktigaste samhällsutmaningarna just nu?

– Det oroar mig att människor tvivlar på politikens möjligheter att påverka och att man vänder sig till populistiska partier. Även politiker har tappat tron på sin egen förmåga att påverka och det är tråkigt att se, säger han och jämför klimatkrisen med höstens flyktingkris som tvingade fram snabba lösningar.

– Jag hoppas att den lösningsförmågan kan smitta av sig. Klimatkrisen kräver lika akuta lösningar, även om det inte syns lika väl hur akut den frågan är.

Anders Wallner ersätter statsvetaren Gissur Erlingsson som krönikör.

Här är samtliga krönikörer i Dagens Samhälle.

Karin Lundahl

Webbredaktör

kl@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev