Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Anders Henriksson blir oppositionsledare i SKL

Publicerad: 11 oktober 2019, 10:51

Anders Henriksson (S) tar över som andre vice ordförande i SKL.

Foto: Thomas Carlgren

Anders Henriksson (S) tar över efter Lena Micko som oppositionsledare och andre vice ordförande i SKL.

Ämnen i artikeln:

SKR

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


När Lena Micko (S) utsågs till civilminister blev rollen som andre vice ordförande och gruppledare för Socialdemokraterna i Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, vakant. Nu har Socialdemokraterna nominerat Anders Henriksson (S), regionstyrelsens ordförande i Kalmar, till att ta över efter henne. Under förra mandatperioden var han förste vice ordförande då SKL hade rödgrönt styre.

Hur känns det att få den här rollen?

– Det ska bli jättekul att gå in i rollen som gruppledare för Socialdemokraterna och andre vice ordförande i SKL.

Du kommer från regionpolitiken och är mest förknippad med sjukvårdsfrågorna, hur ser du på att jobba mer med de frågor som berör kommunerna?

– SKL är ju en organisation som arbetar med både kommunernas och regionernas frågor. Det är viktigt i min roll att ha båda de perspektiven. Jag ser fram emot att få jobba mer med de frågor som berör kommunerna.

Innebär det här att du lämnar uppdraget som regionstyrelsens ordförande i Kalmar?

– Ja, det gör det. Det här är ett heltidsuppdrag. Vi kommer att inleda en process i Kalmar nu för att utse en efterträdare till mig. Jag hoppas kunna ta med mig den erfarenhet jag fått från 18 år som regionråd till arbetet i SKL.

Vilka frågor ser du fram emot att jobba med i din nya roll på SKL?

– Vi kommer att behöva fortsätta att jobba med finansieringen av framtidens välfärd och jobba hårt för mer generella statsbidrag istället för riktade statsbidrag.

Hur blir din relation till din företrädare Lena Micko nu när hon är civilminister?

– Jag hoppas ha ett fortsatt bra samarbete med Lena Micko. Det är oerhört värdefullt att vi nu har en minister med den kunskap och erfarenhet som hon har om kommun- och regionsektorn.

Finns det några stora stridsfrågor i SKL där ni kommer att driva en annan linje än den borgerliga majoriteten?

– Tidigare har det funnits en del frågor kring till exempel vårdvalssystem där vi har varit oense och så kommer det nog att fortsätta vara. Men det är viktigt att vi tillsammans arbetar för att SKL i grunden ska vara en konsensusorganisation där vi kommer överens om gemensamma lösningar.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev