måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

ANALYS: ”Tuff uppgift för den som ska leda Botkyrka”

Publicerad: 14 februari 2023, 08:53

Johan Delby, politikreporter på Dagens Samhälle. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Socialdemokraterna i Botkyrka är svårt splittrade i två falanger. Dagens Samhälles politikreporter Johan Delby listar de politiker som kan få uppgiften att ena dem.

Ämnen i artikeln:

Botkyrkatoppen Ebba Östlin bortröstadSenaste nyttSocialdemokraterna

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


På måndagen kom beskedet att Ebba Östlin (S) avgår som kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka. Samtidigt öppnar hon för att komma tillbaka. Oavsett vem som till slut vinner den bittra maktkampen blir det en tuff uppgift att ena falangerna.

Drygt två veckor efter att hon röstats bort av sina egna kastade Ebba Östlin in handduken. Troligen var det ingen slump att avgången kom nästan samtidigt som Stockholms S-distrikt presenterade resultatet av sin undersökning av medieuppgifterna om att S i Botkyrka infiltrerats av gängkriminella. Partidistriktet framhåller att det varken finns några belägg för eller indikationer på att så skulle vara fallet. Man ser inte heller någon anledning att ifrågasätta medlemsmötets auktoritet.

Det var på ett medlemsmöte i Botkyrka arbetarekommun i slutet av januari som hon förlorade en förtroendeomröstning. 

De som ville avsätta Ebba Östlin som partiets gruppledare, och därmed kommunstyrelsens ordförande, vann med röstsiffrorna 91–88.

Anhängare till Ebba Östlin hävdar att hon avsattes under kuppliknande former. Somliga har påstått att gängkriminella var inblandade – åtminstone i bakgrunden. Östlin-falangen anser att orsaken skulle vara missnöje med att kommunen, efter en larmrapport om svåra missförhållande, stängde fritidsgårdar som ABF drev.

De som velat avsätta Ebba Östlin har å sin sida hävdat att allt handlar om att hon brustit i sitt ledarskap.

Stockholms partidistrikt konstaterar att det inte går att ge en klar bild av varför medlemmarna röstade bort Ebba Östlin, men poängterar att ingen i partiet nu driver frågan att ABF åter ska få öppna fritidsgårdar.

Så vad händer nu?

Ebba Östlin kommer troligen att entledigas som kso på fullmäktigemötet den 23 februari. 

Den 18 mars har S i Botkyrka årsmöte och väljer en gruppledare som också blir kandidat till ny kso. Kommunfullmäktige kan sedan utse personen i slutet av mars.

Vem blir det?

Teoretiskt kan det bli Ebba Östlin. På Facebook skriver hon att hon håller öppet för att komma tillbaka om hon får tillräckligt starkt stöd. Hon har nominerats av en S-förening, och flera kan vara på gång.

Emanuel Ksiazkiewicz är ett tänkbart val. Han är en hård Östlin-kritiker och har kallat hennes ledarskap dysfunktionellt. 2018–2022 var han kommunalråd och var tänkt för uppgiften också under den mandatperioden. Men efter att S-striden blossat upp under hösten valde han att inte kliva på uppdraget vid årsskiftet. Nu har dock S meddelat att man avser att fylla den vakanta kommunalrådsposten – med Emanuel Ksiazkiewicz.

Gabriel Melki är kommunstyrelsens vice ordförande. Trots att han, åtminstone utåt, inte luftat något missnöje med Östlin skulle han kanske accepteras även av hennes kritiker. 

En annan möjlig kandidat är kommunalrådet Tuva Lund. Även hon är negativ till Ebba Östlin, som hon kallat maktfullkomlig. 

Katarina Berggren, tidigare kso i Botkyrka och kritisk till Östlin, har nämnts. På Dagens Samhälles fråga avvisar hon dock bestämt tanken.

Enligt många inom S i Botkyrka som DS talat med kommer ingen helt att kunna få med sig båda de stridande grupperingarna. Och även om det skulle gå finns hotet om att det S-ledda styret av kommunen – där även C, MP, L och KD ingår – kan spricka. Centerns kommunalråd Dag Ahlse har till Dagens Samhälle sagt att om S väljer någon som har en mildare syn på ABF än vad Ebba Östlin har kan hans parti komma att lämna samarbetet.

LÄS MER: Östlin-kritiker på väg tillbaka som kommunalråd 

LÄS MER: S: Gängkriminella har inte tagit över partiet 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev