Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Aktivt skogsbruk stärker kommunkassan

Publicerad: 20 december 2017, 20:00

Borås och Gävle tjänar mest pengar på sitt skogsinnehav.


Precis som för jordbruksmark äger kommuner framförallt skog för att säkra mark till exploatering. Skogen kan också vara ett strategiskt innehav för rekreation och miljövård. Och vara en bra finansiell placering.

Många kommuner i Sverige har rejäla skogsinnehav. De tio kommuner som äger mest skogsmark i Sverige har mellan 6 000 och 20 000 hektar skog. Men det är stor skillnad på hur mycket kommunerna får in i kassan från sitt skogsinnehav.

Dagens Samhälle frågade kommunerna hur mycket den samlade intäkten från skogen var 2016 och Borås, som enligt Lantmäteriet totalt äger nästan 10 000 hektar skog och ligger trea på listan, har ett budgetkrav på sig att dra in minst sex miljoner kronor per år från skogen.

– Vi bedriver ett normalt aktivt skogsbruk i egen regi och tar ut mellan 40 000 och 45 000 fastkubikmeter per år. Men tillväxten ligger på 65 000 skogskubikmeter per år, säger Kent Claesson, skogvaktare i Borås kommun.

Marken runt Borås köptes till största delen in efter andra världskriget för att möta den stora tillväxt av staden som man då trodde på.

Vilhelmina i Västerbotten ligger tvåa på listan och har nära 1 000 hektar mer skog än Borås, men drar bara in omkring en miljon kronor brutto per år.

– Det är stor skillnad här uppe. Det växer mycket långsammare än i södra Sverige, vi måste också ofta börja med att bygga skogsbilvägar när vi ska ta ut skog, det är långa transporter och dyra återplanteringar, säger Karl-Johan Ottosson, kommunchef i Vilhelmina.

De driver också ett ganska försiktigt skogsbruk.

– Vi har sagt att vi ska ha bestånd som är allt mellan 0 och 80 år gamla. Skogsmarken är en värdesäkring till kommande generationer. Skogsmark är något som stått sig i pris genom åren, säger han.

De äger mest skog bland kommunerna
De tio största kommunala ägarna av skogsmark och deras intäkter från skogen 2016.

*inklusive jaktarrende

Härje Rolfsson

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev