lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Ädel slutar som lärare – så mycket betalar kommunen

Publicerad: 19 december 2022, 10:57

Rebecca Ädel har kallat skolan för ”den värsta indoktrineringsanstalten genom tiderna”, enligt Expressens och Expos granskning.

Foto: Linn Anglerfjord/Nynäshamns Posten


Nynäshamns kommun köper ut den tidigare SD-politikern Rebecca Ädel från hennes tjänst som lärare för drygt 800 000 kronor.

Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaExtremismArbetsrättSenaste nytt

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Den politiska vilden Rebecca Ädel kom i fredags överens med Nynäshamns kommun om att hon avslutar sin anställning mot ett avgångsvederlag på 20 månadslöner, något Expressen var först med att rapportera.

– Jag är ganska nöjd med beloppet. Det är väldigt nära det maxbelopp jag hade fått om vi hade dragit det här vidare till Arbetsdomstolen. Det bevisar att arbetsgivaren vet om att de inte hade kunnat vinna den här processen om den hade fortsatt, säger hon till DS.

Hon uppger att kommunen hänvisat till den granskning Expressen och Expo publicerade i oktober. Tidningarna avslöjade att Rebecca Ädel i flera år varit engagerad i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Hon skrev texter för den nazistiska propagandasajten Nordfront där hon bland annat varnade för ”rasblandningens ofrånkomliga defekter”. 

Rebecca Ädel har tidigare sagt till DS att hon lämnade NMR för omkring 10 år sedan och att hon tar avstånd från organisationen och den typen av värderingar. Hon hävdar nu att kommunen inte har agerat demokratiskt. 

– De har inte haft någonting över huvud taget som skulle påvisa att jag inte har skött mitt arbete, eftersom jag har skött mitt arbete.

Enligt granskningen skrev du bland annat att skolan är ”den värsta indoktrineringsanstalten genom tiderna” som syftar till att ”lura barnen till politisk korrekthet”. Hur rimmar det med skolans värdegrund?

– Tycker man så när man jobbar i skolan fungerar det givetvis inte, men jag tycker inte så och det har jag påtalat flera gånger.

Barn- och utbildningsförvaltningens chef Pär Olsson uppger att han inte kan gå in på detaljer kring överenskommelsen. På Dagens Nyheters fråga om hur de kom fram till avgångsvederlagets storlek svarar han:

– Vi har haft en dialog med arbetstagaren och vi har bedömt att arbetsrätten är stark. Det hade funnits risk för en långdragen tvist och det hade inneburit att mycket fokus hade lagts på att hantera det här ärendet, i stället för det uppdrag som ligger mig allra närmast, att möta alla våra elevers behov och utbilda med god kvalitet. 

LÄS MER:

Rebecca Ädel: ”Hur många år ska gå innan man blir förlåten?”

M i Nynäshamn om nya nazistuppgifter kring SD: ”Enskild händelse”

Ädel skulle lämna politiken – ångrade sig

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev