torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

80-årigt syskonpar lyfte M – ”En lista ska reflektera hela samhället”

Publicerad: 21 september 2022, 04:00

Syskonen Mats Gunnarsson och Mildred Persson vill förnya Moderaterna i Nybro. Foto: Privat

Seniorerna drog fram Moderaterna till valtriumfen i Nybro. För att ge partiet en nytändning värvade veteranen Mildred Persson, 79, sin storebror Mats Gunnarsson, 84. ”Vi behövde ett draglok”, säger hon.

Ämnen i artikeln:

Val 2022Lokala styren efter valet 2022ModeraternaKristdemokraternaLiberalerna

TT

Torbjörn Tenfält


Från 10,3 procent till 15,3. Moderaterna i Nybro får sju mandat och har just enats med Kristdemokraterna och Liberalerna om att göra gemensam sak i de förhandlingar om makten som pågår i kommunen.

– Vi kallar oss Blå union för Nybro och blir den nya oppositionen. Sverigedemokraterna fanns med i diskussionen, men vi ligger närmare de här två, säger Mildred Persson, ordförande i omsorgsnämnden och drivande kraft i Moderaternas lokalavdelning sedan början av 1970-talet.

Socialdemokraterna är störst med 13 mandat och tar sannolikt ordförandeposten i kommunstyrelsen. Men exakt hur det nya styret kommer att se ut är fortfarande en öppen fråga.

Inför valet stuvade Moderaterna om i toppen för att locka nya väljare. Högst på listan stod gruppledaren Daniel Lindvall. Andranamn var Mats Gunnarsson, grundare av Nybro Transport och lokal företagarprofil sedan 60 år tillbaka.

– Vi behövde någon som har högt förtroende i näringslivet, säger Mildred Persson, som själv var partiets tredjenamn och är syster till Mats Gunnarsson.

LÄS MER: Dörren öppen för SD? Här är kommunerna där nya högerblocket kan tar över 

Även Daniel Lindvall välkomnar en tydligare företagarprofil i partiet.

– Mats är ett aktat namn i Nybro. Vi satsar på de äldre, men har också fått in en del unga. En lista ska reflektera hela samhället, säger han.

Är det här en nystart, även om ni inte får styra Nybro?
– Ja, det kan man säga. Vi har inte varit i opposition på det här sättet tidigare, säger Daniel Lindvall.

Mildred Persson fyller 80 i januari. Hennes storebror blir 85 i december och gick till val med parollen ”Det måste vara lätt för företag att etablera sig i Nybro kommun”. 

– När ett företag ringer till kommunen och vill etablera sig så är det nu, inte om tio år, säger han.

Mats Gunnarsson, som en gång vunnit tävlingen Stora åkeripriset, efterlyser också snabbare politiker.

– Jag säger till mina partikollegor att de måste sluta vara så mycket politiker. Kom tillbaka till verkligheten i stället, säger jag. Det ska ju ältas hela tiden och sedan händer inte ett jävla dugg. I det privata vet vi vad vi ska bestämma och sedan är det klart. Det behövs mer företagstänk i politik.

I början av 1990-talet var Mats Gunnarsson aktiv i Ny Demokrati och under ett och ett halvt år satt han i kommunfullmäktige i Nybro.

– Sedan fungerade det inte längre, vi hittade inte folk. Jag staplade ölbackar inne i Kalmar tillsammans med partiledaren Ian Wachtmeister, det var en upplevelse. 

Moderaterna tillhörde den styrande Alliansen i Nybro fram till i mars förra året, då partiet hoppade av efter slitningar i synen på kommunens ekonomi. Utlösande var olika åsikter om högstadiet i Alsterbro. M förespråkade en nedläggning då bara 19 elever gick i de tre årskurserna.

– Vi tyckte att de i stället kunde fördelas jämt över kommunen. Det skulle spara in 3,4 miljoner kronor, säger Mildred Persson.

LÄS MER: Eviga S-fästet faller: ”Väljarna väldigt sugna på förändring”

LÄS MER: Guide: Lokala valen i siffror – tio viktigaste resultaten

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev