Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

8 av 10 säger nej till vinster

Publicerad: 3 april 2013, 11:30

Stefan Löfven, partiledare (S), har uppförsbacke i vinstfrågan på S-kongressen.

Foto: Jörgen Hildebrandt

En massiv majoritet av socialdemokratiska kommunpolitiker är för ett vinstförbud i välfärden. Det visar en stor enkät från Göteborgs universitet.


Vinstfrågan är glödhet på Socialdemokraternas kongress i Göteborg. Och här kommer en tydlig signal från partiets folkvalda runt om i landet: hela 79 procent av kommunpolitikerna är positiva till att förbjuda vinstuttag. 48 procent anser till och med att det är ett mycket bra förslag.

Här kan du läsa alla artiklar:

Inför S-kongressen (pdf)>>

Resultatet finns med i Kommun- och landstingsfullmäktigeundersökningen, en ännu opublicerad totalundersökning bland alla landets kommun- och landstings­fullmäktige­politiker, gjord vid Göteborgs universitet.

Politikerna har fått ta ställning till följande påstående: Förbjuda vinstuttag i företag som producerar välfärdstjänster. Nära 8 av 10 socialdemokratiska kommunpolitiker anser att det är ett ganska eller mycket bra förslag.

Inom Vänsterpartiet råder en närmast total enighet om att vinstförbud är en bra idé. Hos regeringspartierna är de vinstkritiska kommunpolitikerna i klar minoritet. Miljöpartiet ligger närmare de röda än alliansen.

Den socialdemokratiska partiledningen har vid flera tillfällen sagt att den välkomnar en livlig kongressdebatt i vinstfrågan. Och så lär det bli. Att det bland lokalpolitikerna finns ett starkt missnöje med vinstintresset i skola, vård och omsorg har stått klart länge. Nu finns en tung undersökning med ett procenttal som lyser illrött.

De politiska gräsrötterna i kommunerna är de som i vardagen ska hantera partikongressens beslut. De är uppenbarligen beredda att gå längre än partiledningen i vinstfrågan. Och kommun- och landstingspolitikerna dominerar bland kongressombuden.

Så frågan är om partiledningens kompromissförslag kommer att räcka. I korthet går det ut på att höga vinster ska omöjliggöras genom skärpta krav när det exempelvis gäller personaltäthet, tillsyn, tillstånd och inspektioner. Kommunerna ska få större inflytande över friskoleetableringar och ska inte tvingas införa lagen om valfrihetssystem (LOV).

– Partistyrelsens förslag i vinstfrågan duger inte på långa vägar. Det är ett schizofrent förslag. Först berättar man varför vins­ter bör begränsas, sen vänder man på klacken. Ingen i Skånedelegationen accepterar det, säger Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö, kongressombud och förespråkare för ett förbud mot vinstuttag.

Även Ulf Olsson, kommunalråd i Borås och kongressombud, har argumenterat mot vinstintressena i välfärden. Han vill att kongressen går längre än vad partistyrelsen föreslår.

– Det blir en intressant diskussion. Partistyrelsens förslag är ett bra steg på vägen. Man har fångat in den opinion som finns inte bara inom partiet, utan också bland svenska folket. Men jag hade önskat att man tagit ytterligare några steg på den vägen, säger han.

Till kongressen finns en lång rad motioner för ett förbud mot vinstuttag. Men Ulf Olsson påminner att de oftast är skrivna innan partistyrelsen lade sitt förslag. Han är inte orolig för att partiet kommer att framstå som splittrat.

– Nej. Det är tydligt i vilken riktning alla vill gå och sedan blir det en diskussion om hur långt man ska gå i den riktningen.

Även Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, är ombud på kongressen. Hon är skeptisk till ett vinstförbud och ligger mycket nära partistyrelsens linje.

– Det som händer om man förbjuder vinstuttag är att fungerande verksamheter behöver lägga ner. Och i Stockholmsregionen handlar det om ganska många sådana.

Den mycket klara majoriteten för ett vinstförbud i undersökningen från Göteborgs universitet, kommenterar hon så här:

– Det får man lämna till kongressen att hantera. Det är där diskussionen ska föras och beslutet fattas och inte i enkäter.

Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande i Borlänge, tar till kongressen med sig ett principiellt motstånd mot vinster i välfärden.

– Men nu kommer det att handla om klassisk socialdemokratisk politik. Vi måste ha pragmatisk och klok hållning. Att bara rakt av säga nej till vinster är inte en framkomlig väg.

Hur ser du på resultatet i undersökningen?

– Jag tycker i grunden väldigt illa om att vi via enkäter ska reda ut kongressens problem innan vi lyssnar på varandras argument.

– Jag tror att de som medlemmarna valt till ombud representerar opinionen bland medlemmarna. När vi har fört en öppen och rak diskussion och kommit fram till ett beslut, så tror jag det blir ett klokt beslut som partiet kommer att stå bakom.

Johan Delby, jd@dagenssamhalle.se
Magnus Wrede, mw@dagenssamhalle.se

Läs mer i Dagens Samhälle nummer 13, 2013

Mikael Gilljam: Vinstfrågan kan tystna helt

S-politikerna: Nej till fler privata alternativ

Vinsten rasar för välfärdsbolagen

Johan Delby & Magnus Wrede, reportrar

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev