tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

77 år sedan kristallnatten och Sverige brinner

De som sätter flyktingboenden i brand är inte ensamma galningar. De är det yttersta symptomet på vart vårt samhälle är på väg. Alla partier måste se sitt ansvar i det som händer. Vi måste sluta dela in människor och prata om dem som problem och vi måste sluta göra det svårare att börja leva ett gott liv här.

Publicerad: 9 november 2015, 09:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Rosenkullens asylboende utanför Munkedal, ett av många som har eldhärjats. Foto: Foto: Adam Ihse/TT


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeFlyktingkrisenRasismSäkerhetAsylsökande

I dag är det 77 år sedan kristallnatten. Tiotusentals judar slets ut från sina hem och fördes till koncentrationsläger. Hundratals synagogor brändes ner. Vi har inte glömt. Och vi kommer aldrig acceptera utvecklingen som vi nu ser i Sverige där terrorister mördar barn och bränner flyktingboenden. Det är nog nu. Kristallnatten ska inte få en svensk uppföljare.

I år har ett 20-tal olika flyktinganläggningar blivit måltavlor för brandattentat. Rasismen normaliseras i debatten samtidigt som hatsidor på Facebook sprider adresser till tänkta flyktingboenden och uppmanar människor till pyromani. Det är under vår värdighet som samhälle att inte kunna erbjuda människor som flytt för sina liv en trygg hamn att komma till. Känslan av flykt ska inte behöva dröja kvar när du kommit till Sverige.

Kommuner och myndigheter i Sverige kan göra mycket. Genom att i den mån det går placera flyktingboenden mer centralt minskar vi risken för att någon lyckas anlägga en brand och fly från brottsplatsen obemärkt. Det är också ett tydligt budskap: människor på flykt är lika viktiga för oss som människor som lever här, att barnen som flytt undan ett liv i ständig terror är lika viktiga som barnen som fötts innanför våra landgränser samt att ett brott mot dem är ett brott samhället i stort.

Vi välkomnar Migrationsverkets beslut att sekretessbelägga uppgifter om blivande flyktingboenden. Kommuner bör beläggas med en liknande sekretessregel. Kommuner som Lund och Krokom har uttalat sig om att anlita vaktbolag för att öka säkerheten på asylboenden. Ett billigare och mer långsiktigt alternativ till detta kan vara att installera kameror och rörelsekänslig belysning.

De som sätter flyktingboenden i brand är inte ensamma galningar. De är det yttersta symptomet på vart vårt samhälle är på väg. Om inte rasismen normaliserades i allt snabbare takt skulle inte de ha något att växa ur. Det här handlar inte om Sverigedemokraterna. Hatet börjar i partiledardebatten. Alla partier måste se sitt ansvar i det som händer. Vi måste sluta dela in människor och prata om dem som problem och vi måste sluta försöka göra det svårare att börja leva ett gott liv här.

Det verkar som att vi har glömt. Rasismen och hatet som ledde till andra världskriget är inte långt bort. De som var barn då och överlevde förintelsen ska inte behöva uppleva hur vi upprepar samma argument och samma metoder för att skilja på människor.

De ska inte behöva uppleva moderaternas rättsosäkra förslag om ålderskontroller av flyktingbarn. De ska inte behöva uppleva kristdemokraternas inhumana tiggeriförbud.

I dag är det 77 år sedan kristallnatten. Vi vädjar till alla kommuner att i dag tänka särskilt på hur de kan säkra flyktingarnas situation. Och vi vädjar till alla partiledare att i dag tänka extra mycket på vart vi är på väg. Det har för länge sen slutat handla om strategi, decemberöverenskommelser och väljare. Sverige brinner.

Sandra Fogelberg, talesperson i demokrati och lika rätt, Grön Ungdom

Oliver Björklund, sammankallande i Grön Ungdoms antirasistiska satsning

Aida Badeli, sammankallande i Grön Ungdoms antirasistiska satsning

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev