Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

70 kommuner vill ändra planen för flyktingmottagandet

Publicerad: 31 mars 2016, 05:37

Lisa Löfgren, chef för bosättningsenheten och Mahad Malingur, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen.

Foto: Anna Rut Fridholm

Sedan 1 mars gäller den tvingande lagen om flyktingmottagande. Men de kommuner som bett om att få ta en större del av sin kvot senare i år har fått klartecken för det.


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeFlyktingpolitikKommuner

Totalt förväntas landets kommuner i år ta emot 21 702 personer som fått uppehållstillstånd och inte kan ordna en bostad på egen hand. Med stöd i den nya tvingande bosättningslagen har kommuntal fastställts.

Många kommuner får öka sitt mottagande kraftigt. Andra, som tagit ett stort ansvar tidigare och fortsätter att göra det genom att flyktingar bosätter sig på egen hand, får ett lägre antal anvisade. Till 25 kommuner kommer inga nyanlända alls att skickas.

Det är Arbetsförmedlingen som ansvarar för att placera ut de nyanlända som behöver en kommunplats. Alla kommuner har fått en årsplanering, där antalet personer som ska tas emot helt enkelt delats med de tio månader som återstår av året.

Totalt har ett 70-tal kommuner begärt en revidering av planen. Det kan handla om att man inte vill ta emot så många under sommaren, eller att man vill ta färre nu under våren och fler till hösten eftersom man exempelvis väntar på att få modulbostäder.

– Vi hör inga ramaskrin om att man har stora problem. Vi ser en jättekraft ute hos kommunerna. De tänker verkligen klara detta, säger Lisa Löfgren, chef för Arbetsförmedlingens bosättningsenhet.

Hon tillägger att hon är en aning förvånad över att responsen är så pass positiv.

– Till och med Stockholms stad, som ska ta emot närmare 3 000 personer under 2016, säger att de klarar det, även om de vill ha en större del av sitt mottagande under senare delen av året.

Lisa Löfgren poängterar dock att det är för tidigt att säga om det verkligen kommer att fungera att hitta bostäder till alla som behöver det.

– Det här är en väldigt stor utmaning för alla inblandade.

Nacka kommun, som i år ska ta emot 366 nyanlända, är en av de 70 kommuner som begärt att få ändra sin anvisningsplan. Kommunen vill ta emot fler i höst eftersom man då hoppas ha fått nya bostadsmoduler på plats.

– Vi gör vad vi kan för att klara vårt åtagande, men vi får se om vi hinner få fram modulerna i tid, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M).

– Det är ju bra att Arbetsförmedlingen ser positivt på situationen, men jag tror att det blir svårt för Nacka att klara mottagandet och jag tror det gäller för många kommuner i Stockholmsregionen.

I dag finns cirka 12 000 människor med uppehållstillstånd som blivit fast på Migrationsverkets asylboenden eftersom det inte gått att kommunplacera dem. Teoretiskt ger den nya lagen möjlighet att omedelbart skicka dem alla till en kommun. Men så blir det inte.

– Vi kommer att anvisa dem en efter en så fort vi kan, i dialog med kommunerna, säger Lisa Löfgren.

Den nya lagen säger att kommunerna måste ta emot dem som anvisas. De ska ordna en bostad, men hur den ska se ut är inte reglerat. Att för snabbt skicka de 12 000 till en kommun skulle dock innebära problem. En risk skulle vara att kommunerna tvingas ta till samma tillfälliga lösningar som Migrationsverket använt för asylsökande.

– Vissa nyanlända har väntat länge i Migrationsverkets anläggningsboenden där det kan vara väldigt trångbott. Vi vill genom en god dialog med kommunerna bidra till att öka förutsättningarna för dem att planera för tillgängliga bostäder, så att inte individer riskerar att hamna i en ny situation som innebär osäkerhet och trångboddhet, säger Lisa Löfgren.

– Vi vet att om man känner oro kring bostadssituationen så lyckas man inte lika bra med sin etablering. Man behöver en trygg bostad.

Det är uppenbart att det på många håll görs stora ansträngningar för att hitta bostadslösningar. Det mesta prövas: allmännyttan, privata värdar, enskilda som kan hyra ut ett rum, moduler, ombyggnad av verksamhetslokaler med mera.

Ingen kan i dag säga hur långt det räcker. Kanske tvingas kommunerna senare i år att hyra exempelvis rum på vandrarhem eller campingstugor, även om få startar i den änden.

– Tanken med lagen är inte att vi ska hamna i en sådan situation. Lagens intentioner är framför allt att fördela mottagandet i landet så att det blir en så bra integration som möjligt, säger Lisa Löfgren.

Två månader i förväg får kommunerna veta vilka som kommer att anvisas till dem.

– De har inte möjlighet att välja vilka individer de tar emot. Personerna själva kan dock tacka nej, men då får de ordna boendet på egen hand, säger Mahad Malingur, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingens bosättningsenhet.

Johan Delby

Reporter

jd@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev