torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

30-tal röster skapade dramatik i Malung – anklagelser om fusk

Publicerad: 23 september 2022, 12:01

Det var inte utan dramatik, men nu är resultatet i kommunvalet i Malung-Sälen färdigställt. Ett 30-tal röster felräknades vilket skapade stor förvirring i valnämnden.

Foto: Johan Nilsson/TT

En felräkning av ett 30-tal röster skakade om i kommunvalet i Malung-Sälen. Valresultatet är nu fastställt men har lett till fuskanklagelser mot valnämnden, något som ordförande slår ifrån sig. ”Det är i praktiken omöjligt att fuska”, säger Ronny Larsson (S).

Ämnen i artikeln:

Val 2022Region DalarnaSDSverigedemokraternaSocialdemokraternaModeraternaKommunval

JD


Efter många om och men står det nu definitivt klart att högersidan vann kommunvalet i Malung-Sälen, som senaste mandatperioden styrts av S, C och L.  

Men det satt hårt åt. 

Redan under valnatten luktade det seger för oppositionen då man samlade 20 mandat mot 19 för det sittande styret. 

Eftersom det var mycket jämnt om de sista mandaten svängde resultatet efter räkningen av de så kallade onsdagsrösterna – bland annat sent inkomna utlandsröster – denna gång till fördel för den sittande majoriteten. 

Men efter Länsstyrelsens kontrollräkning gled mandatet tillbaka igen.

– Så det är ju där det har blivit dramatik egentligen, att ett mandat har flyttats fram och tillbaka. Nu har Länsstyrelsen granskat och fastställt valresultatet så nu är det klart, säger Ronny Larsson (S), valnämndens ordförande. 

Det var i en vallokal i Malungs västra valdistrikt som felräkningen ägde rum. Ett 30-tal röster, som egentligen skulle ha fördelats jämnt mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna, räknades för Socialdemokraterna.

– Att en eller två röster blev fel händer nästan alltid eftersom det är flera tusen röster som ska räknas på natten. Men det här var ganska mycket, så det var lite anmärkningsvärt just det, säger Ronny Larsson. 

För valnämndens del väntar nu en granskning av rösträkningen i det specifika distriktet för att reda ut vad som hänt. Felräkningen har enligt Ronny Larsson lett till stor kritik och anklagelser om fusk och konspirationer, något han slår ifrån sig med emfas.

– Det är många som tror att vi har fuskat hit och dit. Ingenting är omöjligt men i det allra närmaste är det det. 

Varför det?
– Det är alldeles för mycket folk involverade och det är öppet för allmänheten att vara med när man räknar och så vidare, så det är i praktiken omöjligt att fuska medvetet. Och att någon medvetet räknat fel finns ingen anledning till eftersom Länsstyrelsen granskar och kontrollräknar alla röster, säger Ronny Larsson. 

Enligt Mikael Östling, gruppledare för Moderaterna i Malung-Sälen, har man ännu inte hunnit tagit något beslut vad gäller styre eller partisamarbeten kommande mandatperiod. Skulle man välja att samarbeta med C och L räcker inte det för en majoritet, men däremot med stöd av Sverigedemokraterna.  

– För mig gör ju det här sista mandatet att vi sitter på en guldbiljett, för som jag ser det finns ingen möjlig majoritet om inte Moderaterna är med. Vi har inte hunnit ta några diskussioner med några partier men det är sant som du säger, att om vi skulle välja att jobba med SD och Landsbygdspartiet har vi ett mandats övervikt, säger Mikael Östling. 

 

Resultat i kommunvalet i Malung-Sälen 2022

Socialdemokraterna: 36,5 % (15 mandat)

Vänsterpartiet: 5,3 % (2 mandat)

Centern: 4,9 % (2 mandat)

Liberalerna: 2,8 % (1 mandat)

Moderaterna: 23,8 % (9 mandat)

Sverigedemokraterna: 14,1 % (6 mandat)

Landsbygdspartiet Oberoende: 11,1 % (4 mandat)

LÄS MER: SD-stöd ge maktskifte i S-styrda Norrköping 

LÄS MER: Maktskifte i Södertälje – Godner (S) tvingas bort av ny högerallians

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev