Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”2025 kan det handla om 30 000 jobb”

Publicerad: 8 mars 2017, 23:15

Nya serverhallar skapar nya jobb.

Foto: Colourbox

På 80-talet hade kommunerna stora förhoppningar om flyglinjer och flygfält. På 90-talet på högskoleutbildningar. På 00-talet på logistikcentrum. Men i dag är det datacenter som hägrar.


Boston Consulting Group uppskattade 2014 den ekonomiska betydelsen av Facebooks etablering i Luleå till 9 miljarder kronor. Tillväxtverket säger att den första serverhallen resulterat i 120 direkta arbetstillfällen och cirka 30 indirekta. Fullt utbyggd med tre hallar ska etableringen ge cirka 260 arbetstillfällen. Till det kommer upp till 300 jobb per år 2011–2017.

Business Sweden är statens och näringslivets gemensamma export- och investeringsfrämjande bolag och driver satsningen Data centers by Sweden som ska locka etableringar till Sverige.

– Den digitala infrastrukturen är extremt viktig på allt fler områden. I dag handlar det om 7 000 jobb och en omsättning på 13 miljarder kronor. 2025 tror vi att det handlar om nära 30 000 jobb och en omsättning på 50 miljarder, säger Tomas Sokolnicki, ansvarig på Business Sweden för Data centers by Sweden.

– Vår roll är att lära känna företagen, se till att Sverige finns med på deras kortlista och peka på lösningar i Sverige. Men hela processen tar tid. De flesta söker heller inte en begränsad plats, utan ett område där de kan växa över tid.

LÄS OCKSÅ: Kommuner i jakt på serverhallar

Data centers by Sweden samverkar i dag med sju regioner. Förutom Dalarna, Norrbotten och Västernorrland handlar det om Jämtland, Gävleborg, Skellefteå och Stockholmsregionen.

– Om koncernchefen i ett företag säger att de ska ha ett datacenter i Norden ska vi snabbt kunna peka ut tre alternativ. Och det är bara de kommuner som förberett sig väl som kan ro hem en etablering.

– I de förberedande kontakterna spelar också de lokala politikerna en viktig roll. I Facebooks etablering i Luleå spelade kommunstyrelsens dåvarande ordförande Karl Petersén en otroligt stor roll, säger Tomas Sokolnicki.

Och Lars Isacsson i Avestas styre hoppas snart kunna klicka på

Janne Sundling

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev