Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

2016 är Moderaternas år i kommunpolitiken

Publicerad: 18 maj 2016, 22:15

Mikael T Eriksson (M) leder det blågröna styret i Sundbyberg, en av de tidigare tunga S-kommuner där de borgerliga har tagit över makten.

Tre tunga S-skalper har tagits på bara några månader: Gävle, Sundbyberg och Arboga. Så gick det till när Moderaterna intog tre 100-åriga S-fästen.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaModeraternaFörtroendevaldaKommuner

När moderater från hela landet i helgen samlas till rikskonferensen Sverigemötet i Malmö 20—21 maj kan de se tillbaka på några spektakulära och oväntade framgångar efter det mycket dystra valet 2014.

Det som det pratats en hel del om i rikspolitiken, men som inte hänt, har blivit verklighet i flera kommuner: regeringsskifte.

Det röda Gävle blev plötsligt blått. Med hjälp av Sverigedemokraternas röster i en budgetstrid kunde den borgerliga alliansen ta över – med Inger Källgren Sawela (M) som kommunstyrelsens ordförande.

Det socialdemokratiskt dominerade Sundbyberg blev plötsligt blågrönt. De fyra borgerliga partierna och Miljöpartiet tog makten – med Mikael T Eriksson (M) som ks-ordförande.

Det 98-åriga socialdemokratiska maktinnehavet i Arboga slutade med en intern kollaps. En regnbågskoalition med sju partier (från M till V) bildades. Som om det inte vore nog tillträdde den nye moderate ks-ordföranden, Anders Röhfors, på Rörelsens festdag 1 maj!

Därmed är det bekräftat att moderater kan styra med precis vilket annat parti som helst – på lokal nivå. För redan efter valet ökade antalet S+M-styren rejält. Ett av de mest oväntade hittar man i den gamla arbetar- och industristaden Eskilstuna. Också Centern ingår.

– Vi är ingen släpvagn efter S, vi får igenom massor av moderat politik, säger en entusiastisk Jari Puustinen (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Han räknar snabbt upp överskottsmål i ekonomin (”krona för krona”), införande av valfrihetssystem, LOV (delvis), beslut att sälja ut delar av allmännyttan, förenkling av byggregler, beslut om utförsäljning av Parken Zoo   …

I Eskilstuna fick S, V och MP knapp majoritet i valet 2014. Men så konverterade en ledamot till vilde. S-ledaren Jimmy Jansson inledde sonderingar med övriga partier. Det ledde till blocköverskridande styre – och till att Alliansen sprack.

– Det kom som en blixt från blå himmel. Visst blev det lite hårda toner mellan allianspartierna, men jag fick starkt stöd för samtal med S från min grupp. Och det är högt i tak, Jimmy är lite mer högersocialdemokrat, inte inlåst i betongtänk, säger Jari Puustinen.

I Gävle styr sedan årsskiftet en borgerlig allians i minoritet, med SD i en vågmästarroll. Maktväxlingen var historisk – och mycket nyttig för kommunen, enligt Inger Källgren Sawela (M).

– Nya ögon, nya öron, ny energi. Man kan inte förvalta det gamla i evighet.

På bilden: Inger Källgren Sawela (M).

Det nya styret går balansgång i fullmäktige, men ”har fått igenom det mesta”. Bland annat har driften av Gävle hamn privatiserats, den gången med rösthjälp från SD.

– Men ofta har vi breda majoriteter. S röstar väldigt ofta med oss, MP ibland och V mera sällan, konstaterar Inger Källgren Sawela.

I Sundbyberg betonar Mikael T Eriksson (M) betydelsen av att kunna styra i majoritet. Tidigare ledde S med Jonas Nygren i spetsen ett blocköverskridande styre i minoritet, men det sprack före årsskiftet när först Centern och sedan Kristdemokraterna hoppade av.

– S styrde i Sundbyberg längre än bolsjevikerna i Sovjetunionen. Mycket gick i stå, vi har starka ambitioner att förnya och förbättra, säger Mikael T Eriksson.

Sundbyberg har varit förknippat med ett flitigt bostadsbyggande, men Mikael T Eriksson pekar på en rejäl ökning efter regimskiftet.

Tidigare skulle 12 000 bostäder byggas till 2030. Nu är planen 19 000 bostäder. LOV kommer att införas. Flera friskolor är på gång.

I S-fästet Arboga ledde stenhård intern kritik under vintern till att ks-ordföranden, Agneta Bode (S), tvingades bort av de egna. ”Rena Nordkorea!” var hennes betyg på den interna behandlingen.

Partiet hade lagt krokben för sig självt. Sju partier var redo att tillsammans kasta sig över S-spillrorna: M, L, KD, C, MP, V och lokala Omsorgspartiet.

– Jag har ju inte möjlighet att bedriva särskilt mycket moderat politik, men vi ska skapa ordning och reda och se till att få saker gjorda. Det har varit rätt stillastående här, säger Anders Röhfors (M).

På bilden Anders Röhfors (M).

Nästan 98 år med S vid makten ”sitter i väggarna”, konstaterar han.

– Bara att det kommer in nya ansikten och nya idéer är en vitamininjektion i sig.

Också i Gävle och Sundbyberg har S styrt sedan slutet av 1910-talet, med undantag av en kort moderat parentes på sju månader i Sundbyberg efter valet 2006. Den tog slut när två moderater blev politiska vildar.

De lokala moderatledare som på olika sätt tagit över makten mitt i mandatperioden tycker inte att partiet på riksplanet ska försöka att göra detsamma. Sådana röster har höjts från flera håll inom M (”Störta Löfven”). Men nu är det för kort tid till valet, framhåller kommunalråden.

– Vi ska sitta stilla i båten till valet 2018, säger Inger Källgren Sawela, som även sitter i Sveriges Kommuners och Landstings styrelse och i partiets arbetsgrupp för politisk förnyelse på kommunal nivå.

Magnus Wrede

M backade i 255 kommuner

Moderaterna gjorde ett katastrofval 2014. Från 30,1 till 23,3 procent i riksdagsvalet, från 26,2 till 21,6 procent i kommunvalet. M krympte i 255 kommuner.

I dag är läget ljusare. M är med 25 procent nästan lika stort som S i Dagens Samhälles Poll of Polls. S har tappat stort (se även sid 29).

M sitter med i 116 styren i kommunerna och 5 i landstingen – avsevärt färre än till exempel MP. M har 59 poster som kommunstyrelsens ordförande (S har 182).

I 24 kommuner styr M och S tillsammans. I 9 av dessa styren ingår bara M och S.

Moderater på alla nivåer samlas i Malmö fredag-lördag. Temat är lokal politikutveckling. Alla områden diskuteras under seminarier och workshops: Från jobb och skola till jämställdhet och hbtq-frågor.

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News