Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

159 SD-stolar tomma i kommunerna

Publicerad: 16 september 2014, 10:19

Sverigedemokraterna gör ett rekordval – men lider brist på kandidater redo att stå upp för politiken i kommunerna. Totalt riskerar 159 stolar att stå tomma i 97 kommuner, visar DS granskning. – Det kommer saknas folk i viktiga nämnder, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap.

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Karin Lundahl

klu@dagenssamhalle.se


Trots att Sverigedemokraterna mobiliserat och ökat antalet namn på kommunlistorna från cirka 1 200 förra valet till cirka 2 000 nu riskerar partiet att få många tomma stolar i fullmäktige.

På vissa håll där SD fått mandat saknar man helt kandidater. I andra kommuner har partiet fått fler mandat än man har namn. Möjligen kan SD på vissa håll räddas av att kandidater skrivits till på tomma listor.

I 97 av de 283 kommuner där SD fått mandat har partiet ett underskott på namn. Totalt är det 159 mandat som inte ser ut att kunna tillsättas.

Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet, är rädd för att en del sverigedemokrater dessutom kommer att hoppa av och ser de många tomma stolarna som ett symtom på partiets växtvärk.

- Man hinner inte rekrytera det rätta virket då framgången går så snabbt. Och man har svårt att rekrytera på grund av vissa sverigedemokraters tokiga beteenden och konstiga uttalanden som folk inte vill förknippas med, tror han.

Vad får det för konsekvenser för demokratin?

- Konsekvensen av tomma stolar är att det kommer att saknas folk i viktiga nämnder som har ansvar för saker som är väldigt viktiga för människor. Det är inte bra för folkviljan att SD inte är representerade överallt när 700 000 – 800 000 väljare har skänkt sin väljarmakt i förtroende till partiet, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Värst är läget i Nybro där SD får sex mandat, men bara har en kandidat. I Alvesta får partiet sju mandat, men har bara tre kandidater. I Hallstahammar saknas också fyra.

Terese Stien, SD:s enda kandidat i Hallstahammar, hoppas nu på att några skrivit upp sig på röstsedlarna.

- Vi har haft en öppen lista där folk har kunnat skriva in sig, men det får vi se när rösträkningen är klar hos länsstyrelsen, säger hon.

Hur det ska gå att driva SD:s politik i kommunen om hon inte får stöd av fler återstår att se.

- Det får vi ta ställning till när rösträkningen är klar, säger Terese Stien.

Här finns flest tomma stolar

https://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/misc/sd_stolar.pdf

Läs också:

Här är SD störst och här ökade de mest

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev