Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

100-tals miljoner i förlust när kommuner räntesäkrar

Publicerad: 23 oktober 2013, 13:06

Med avancerade affärer försöker kommunala bolag säkra räntorna på sina lån. Men riskerna är enorma. Kommuner och kommunala bolag har hittills gjort hundratals miljoner i förlust, avslöjar Dagens Samhälle i torsdagens utgåva. Några gör allt för att dölja sina misslyckanden – med nya ränteaffärer. ”Helt förkastligt beteende”, säger Christer Löfdahl, finanskonsult med bland annat kommuner som kunder.


DS GRANSKAR Ett stort antal kommuner och kommunala bolag handlar med räntederivat för att hantera sina ränterisker på lån – ju större kommuner och bolag desto vanligare. En del av affärerna är mycket avancerade med optioner inblandade. Och vissa kommuner har gjort affärer som hamnat snett.

I somras fick till exempel kommunstyrelsens ordförande och kommundirektören i Karlskoga lämna sina poster efter vidlyftiga ränteaffärer. Istället för att offentliggöra de dåliga transaktionerna skrev de båda på ett dokument som godkände att förlusterna slås ut på 30 år i ett nytt derivatavtal. Ett medvetet brott mot finanspolicyn.

Dagens Samhälles granskning visar att fler kommuner har gjort samma slags affärer som Karlskoga, där ansvariga valt att dölja miljonförluster med nya kontrakt och derivatavtal. Dessa bär på undervärden i mångmiljonklassen som riskerar att bli riktiga stjärnsmällar.

– Helt förkastligt kommunalt beteende. Kommunstyrelse och revisorer tar inte sitt fulla ansvar, säger finanskonsulten Christer Löfdahl till Dagens Samhälle. Det här kan vara vanligare och mer omfattande än någon har en aning om.

Räntederivat är komplicerade finansinstrument som normalt inte behöver redovisas i balansräkningen. Dagens Samhälles försiktiga bedömning är att åtminstone 100 miljarder av de kommunala lånen på 430 miljarder kronor täcks av derivat. På många håll är undervärdena och förlustriskerna stora. som i Moras kommunala fastighetsbolag Morastrand och i Södertälje, Huddinge och Botkyrka kommuns gemensamma energibolag Söderenergi.

LÄS HELA REPORTAGET i torsdagens (24 okt) utgåva av tidningen Dagens Samhälle. Den går att beställa i digital form och ladda ned här.

Måns Wikstrand

Reporter

mwi@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev