Juridik
Vi måste enas mot gängens skräckvälden
De grovt kriminella skjuter och kastar handgranater utan hänsyn till att oskyldiga drabbas. Vi måste inse vilken allvarlig situation Sverige befinner sig i och vidta kraftfulla åtgärder. Mycket pekar tyvärr på att situationen kommer att bli sämre innan den blir bättre.
Publicerad: 3 oktober 2017, 03:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Foto: Johan Nilsson/TT
Vi är många som blev illa berörda av Uppdrag gransknings reportage om kriminaliteten i Biskopsgården i Göteborg. Men att en liten grupp kriminella sätter skräck i ett helt bostadsområde är tyvärr vanligt förekommande på fler platser i Sverige. Att gängens makt har stärkts är resultaten av en misslyckad integrationspolitik som går tillbaka minst 20 år. Lyckas vi inte med integrationen av de som kommit till Sverige under migrationskrisen 2015 riskerar dagens situation att förvärras ytterligare.
Forskare slår även larm om att det grova våldet i Sverige vida överstiger andra jämförbara länder som Danmark, Norge och Tyskland. SvD har redovisat statistik från Noa som visar att över 200 skjutningar har ägt rum bara under årets första åtta månader. Gängvåldet slukar stora delar av polisen resurser, vilket resulterar i att exempelvis våldtäkter inte hinner utredas tillräckligt snabbt.
Om utvecklingen fortsätter riskerar Sverige att bli ett delat samhälle där tilliten urholkas. Minskar tilliten i samhället samtidigt som förtroendet för rättsstaten eroderas förändras också samhällskontraktet.
Det är dags att samla civilsamhället, polisen och skolan i varje område för att enas om en väg framåt. Samtidigt måste vi inse att situationen riskerar att bli värre innan den blir bättre. Åtgärderna kommer att kosta stora resurser och måste hela tiden följas upp.
Låt oss börja med tre konkreta åtgärder för att underlätta polisens arbete här och nu.
1. Krafttag mot narkotikan. Försäljning av narkotika utgör ofta kärnan i de kriminella gängens verksamhet. Ofta utnyttjas väldigt unga personer för att sälja och transportera narkotikan. Polisens förmåga att bekämpa och utreda narkotikarelaterad brottslighet behöver stärkas.
2. Förenklad och utökad kameraövervakning. För att öka tryggheten och för att se till att fler brott klaras upp behövs trygghetskameror i samtliga särskilt utsatta områden. Kameraövervakning försvårar de kriminellas verksamhet väsentligt. Polisen bör därför kunna bedriva kameraövervakning på brottsutsatta och strategiskt viktiga platser utan tillståndsplikt.
3. Skärpta straff vid gängrelaterad brottslighet. Det bör införas en särskild straffskärpningsgrund som kan leda till dubbla straff för vissa brott som har samband med uppgörelser i kriminella grupperingar. Vi måste även skärpa straffen för vapenbrott, mord och brott mot knivlagen.
Utöver ovanstående lagförslag behövs även fler poliser och civilanställda samt åtgärder för att behålla den befintliga personalen. Redan nästa sommar säger prognosen att den polisiära numerären kommer att vara på en kritiskt låg nivå. Nu krävs ordentliga satsningar på polisen och över lång tid.
Ignoransen för utvecklingen i de utsatta områdena måste få ett slut. Alla laglydiga människor i Rosengård, Rinkeby eller Biskopsgården ska känna att det offentliga Sverige står på deras sida. Det är dags att slå fast att lag och ordning ska råda i alla områden - i hela Sverige.
Tomas Tobé, Rättspolitisk talesperson och ordförande i justitieutskottet (M)
Eva von Vogelgsang, Kriminalkommissarie på Nationella operativa avdelningen, Moderaterna i Tyresö
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.