Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Utreder jävskultur efter att sambo fick toppost

Publicerad: 27 november 2020, 10:55

Att Anders Bergström var jävig när hans sambo fick en topptjänst har fått kommundirektör Kristina Sundin Jonsson att tillsätta en utredning av jävskulturen i kommunen.

Foto: Mostphotos, Patrick Degerman

Skellefteå kommun tillsätter en extern jävutredning sedan skolchef Anders Bergström var med när hans sambo fick en topptjänst i hans förvaltning.


Ämnen i artikeln:

Korruption

Anders Bergström, förvaltningschef för utbildning och arbetsmarknad vid Skellefteå kommun, var delaktig i processen när han i våras blev närmsta chef över sin sambo, som då fick tjänsten som chef för digitalisering och innovation.

Olle Lundin. Foto: Mikael Wallerstedt

Ärendet, som anmäldes som ett misstänkt jäv via kommunens visselblåsarfunktion, utreddes internt. Utredningen slog fast att ”en relation i en ledningsgrupp kan innebära risk” och det resulterade i att sambon lämnade ledningsgruppen.

– Det här är ett solklart fall av jäv. Det är vad man i andra länder kallar för korruption, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet till Dagens Samhälle och fortsätter.

– När chefens fru, make eller sambo ska anställas ska chefen springa så långt bort i kommunhuset som möjligt för att inte på något sätt delta i den rekryteringsprocessen. Men det verkar inte den här chefen ha förstått.

Även kommunen själv konstaterar i en egen utredning att jäv förekommit. Organisationen på förvaltningen ska nu ses över för att säkerställa att ”misstankar om jäv inte förekommer”. Även rekryteringsriktlinjerna ska ses över.

Nu vidtas ytterligare en åtgärd – en extern utredning ska också genomföras för att undersöka om jävsproblematiken på förvaltningen är ett kulturellt fenomen eller om det rör sig om enstaka fall.

Kristina Sundin Jonsson. Foto: Patrick Degerman

– Jäv ska inte förekomma i Skellefteå kommun. Och för att verkligen gå till botten med problemet vill vi att en extern expert utreder frågan ordentligt. Förtroendet för det offentliga skadas när sådant här inträffar. Det är allvarligt och kräver kraftfulla åtgärder, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör, i ett pressmeddelande.

Anders Bergström tycker det är bra att rekryteringsprocessen och jävsproblematiken utreds.

– Jag välkomnar utredningarna, men de drar i gång dem i dag så jag har inte så mycket mer att säga just nu. Allt är i sin linda och jag vill inte föregå någonting, säger Anders Bergström till Dagens Samhälle och fortsätter:

– Jäv måste man alltid beakta och det är bra att man nu ser över det här.

Erik Pettersson

Reporter

Ämnen i artikeln:

Korruption

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev