lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Utredare föreslår vistelseförbud för gängkriminella

Publicerad: 26 juni 2023, 14:34

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Personer som stöttar kriminella nätverks brottslighet ska kunna få vistelseförbud i ett visst område. Det föreslås i en promemoria som nu lämnats till regeringen.

Ämnen i artikeln:

Brottslighet

Utredaren och rådmannen Sara Markstedt har utrett frågan sedan förra sommaren. Syftet med vistelseförbudet är att öka tryggheten och minska brottsligheten. Det ska kunna gälla på vissa platser utan att personen behöver vara dömd.

– Tanken är att om flera personer får vistelseförbud samtidigt i ett område med hög konfliktnivå minskar risken att personer som står i konflikt med varandra möts på gator och torg. Då är det impulsiva skjutningar, hämndaktioner och våldsspiraler som kan förhindras, säger Sara Markstedt.

Men även öppen narkotikahandel och utpressning ska kunna förhindras med åtgärden, säger hon. Däremot kommer sällan sprängningar och skjutningar som sker på vitt skilda platser och som planeras att kunna förhindras direkt genom vistelseförbud, enligt Markstedt.

Hon föreslår en ny lag med möjlighet att utfärda vistelseförbud, ”för personer som medvetet kan befaras främja ett kriminellt nätverks brottslighet i ett visst område”.

Förbudet ska gälla på allmän plats och även andra platser som skolgårdar. Det föreslås kunna gälla ett år med möjlighet till förlängning. Den som bryter mot förbudet ska kunna dömas till fängelse i upp till ett år.

– Får man verkligen begränsa rörelsefriheten på det här sättet för en person som inte själv har dömts för brott? Svaret i den här promemorian blir ja, det får man för ändamålet att förhindra gängbrottslighet, men bara under vissa förutsättningar.

I maj rapporterade SVT om att Linköping beslutat att göra en hemställan till regeringen om att få bli pilotkommun för utökad användning av vistelseförbud.

TT/DS

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev