lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Tusentals läckta uppgifter – IMY kräver skärpning av lärplattform

Publicerad: 25 augusti 2023, 10:46

Vklass måste skärpa säkerheten. Det konstaterar Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) som granskat lärplattformen efter ett sextiotal anmälningar om läckta personuppgifter.

Ämnen i artikeln:

UndervisningBrottGöteborg

Karin Lundahl

karin.lundahl@dagenssamhalle.se


Krishantering en hel helg – det blev det för Göteborgs stad förra hösten när tiotusentals uppgifter om lärare och elever läckt ut från plattformen Vklass. En av de största läckorna som staden varit med om.

Efter ett sextiotal anmälningar från olika kommuner och skolföretag inledde Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) en granskning som nu är klar. Och myndigheten konstaterar att företaget Vklass måste skärpa säkerheten.

IMY ger även bolaget en reprimand för att inte i tillräckligt hög grad ha skyddat personuppgifterna i lärplattformen från att röjas. Vklass måste nu förbättra sin förmåga att upptäcka och utreda incidenter.

Enligt Vklass var det antagligen en elev som läckte personuppgifterna efter att ha sparat ner och publicerat dem öppet på en webbplats. Företaget vet dock inte när eleven kan ha laddat ner uppgifterna.

”Att bolaget inte självt upptäckt incidenten och heller inte kan utreda den i tillräcklig utsträckning gör att vi nu förelägger bolaget att vidta åtgärder som gör det möjligt att upptäcka onormala användarbeteenden i lärplattformen och att kunna spåra vad som skett i systemet”, säger Katarina Bengtsson, it- och informationssäkerhetsspecialist på IMY, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Duo misstänks för hackerattacken där 47 000 elevers uppgifter stals

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev