onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Tjänsteman borde sagt nej till padelracket – åtalas för mutbrott

Publicerad: 12 januari 2023, 14:11

Gratis padeltider och ett racket i present till ett barn är sådant som en kommunal tjänsteman måste tacka nej till, enligt kammaråklagare Thomas Forsberg. Foto: Janerik Henriksson/TT

En kommunal tjänsteman åtalas för mutbrott efter att denne tagit emot padeltider, padelracket till sitt barn och sponsring av lokala företagare.

Ämnen i artikeln:

MutorKorruption

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


2021 gjorde polisen en gryningsräd mot flera personer i Södertälje, bland dem två mäklare och en lokal företagare. Det är i den utredningen som polisen hittat chattar som fått dem att misstänka mutbrott, skriver Länstidningen.

Nu åtalas mäklarna och företagaren för givande av muta och en kommunal tjänsteman för tagande av muta. Mutorna ska ha bestått av gratis tider i en padelhall, värda 19 000 kronor, enligt kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption. Dessutom ska ett idrottslag som tjänstemannens barn spelade i fått ett sponsorkontrakt, och barnet fick ett padelrack i gåva. Barnet borde ha uppmanats av tjänstemannen att säga nej till gåvan, enligt Forsberg. 

Motivet till gåvorna ska ha varit att få fördelar. En av de åtalade har i en chatt skrivit att han ska ”smöra så vi får köpa mark”. 

Om de fick köpa någon mark eller inte spelar ingen roll, enligt åklagaren. 

– Man gör sig skyldig till mutbrott som tjänsteman bara genom att ta emot en otillåten förmån, säger Thomas Forsberg till tidningen. 

Tjänstemannen har varit avstängd från sitt arbete sedan misstankarna blev kända. Samtliga åtalade nekar till brott.

LÄS MER: Här är gåvorna att se upp för 

LÄS MER: Misstänkt mutbrott i Ystad: medarbetare fick resa – leverantören mångmiljonavtal

LÄS MER: Södertälje försvarar tuffa brottskontroller av alla anställda

 

 

 

​​

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev