Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Tidigare kommunalråd friad från misstankar om brott mot tystnadsplikten

Publicerad: 18 februari 2021, 09:00

Bosse Svensson var som ordförande i Östersunds Rådhus AB med om att polisanmäla AnnSofie Andersson för hennes samtal med Daniel Kindberg.

Foto: Tobias Nykänen, Johan Axelsson/Bildbyrån

AnnSofie Andersson (S), tidigare kommunalråd i Östersund, är inte längre misstänkt för brott mot tystnadsplikten. Hur det blir med anmälan om trolöshet mot huvudman är fortfarande oklart.


Erik Pettersson


Den 4 december 2020, beslutade en enig styrelse i kommunens moderbolag Rådhus AB vid ett extra sammanträde att lämna in en polisanmälan mot AnnSofie Andersson.

Detta på grund av uppgifter som framkommit i förundersökningen som ledde fram till mutåtalet mot Daniel Kindberg, före detta ordförande i Östersunds FK samt tidigare vd i Östersundshem.

Av förundersökningen framgår att polisen i juni 2018 avlyssnat telefonsamtal mellan AnnSofie Andersson och Daniel Kindberg.

I förundersökningsprotokollet återges samtal där AnnSofie Andersson lämnat uppgifter till Daniel Kindberg från Östersundshems egen utredning av hans agerande som bolagets vd.

Styrelsen för Rådhus AB ansåg att AnnSofie Andersson läckt sekretessbelagda uppgifter och ville att polisen skulle utreda om AnnSofie Andersson gjort sig skyldig till brott mot tystnadsplikten och trolöshet mot huvudman.

Nu har chefsåklagare Stefan Ekeroth gjort bedömningen att inget brott mot tystnadsplikten har begåtts.

– Min bedömning är att det inte föreligger någon misstanke om brott. Det finns inget lagstöd för att påstå det och även om det hade gjort det så hade brottet varit preskriberat för det hände för så pass länge sedan, säger Stefan Ekeroth till Östersunds-Posten.

Utredningen i ärendet som gäller trolöshet mot huvudman pågår fortfarande, men ingen har delgivits misstanke.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev