Juridik
SVT lät SD trolla med brottsstatistiken
Svenska medier riskerar i allt högre utsträckning att bli språkrör för dåligt underbyggda åsikter och ovetenskapligt dravel, menar juristen Per Holfve efter söndagens inslag i SVT om brottsstatistik och utlandsbakgrund.
Publicerad: 18 januari 2017, 12:05
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
SVT:s sammanfattning av ämnet anslöt till det skräckscenario som SD:s Mattias Karlsson själv beskrev i studion, menar Per Holfve. Foto: Colourbox/Johan Fredriksson
Rapporten 2005 visade att det var dubbelt så vanligt bland utrikesfödda att vara misstänkta för brott än inrikesfödda. För till exempel Gambia var det fem gånger så vanligt.
Orden kommer inte från någon invandringsfientlig sida på den yttersta högerkanten utan yppades i söndagens SVT Agenda, på bästa sändningstid. De föregick en diskussion där SD:s företrädare i vanlig ordning ville att vi skulle se farorna med invandringen och drog alla ensamkommande män från Mellanöstern och Afrika över en kam.
Men det är inte framför allt SD:s sedvanliga fördomar och propaganda jag vill belysa utan hur svenska medier i allt högre utsträckning riskerar att bli ett språkrör för dåligt underbyggda åsikter och ovetenskapligt dravel. Jag vill belysa det genom att ifrågasätta den bild som SVT Agenda tecknade av utrikesfödda men exemplet hade kunnat komma från nästan vilken redaktion som helst. I takt med att invandringen har kommit att bli en av nutidens mest omdebatterade frågor så är det nämligen vanligt att invandrare, asylsökande och utrikesfödda klumpas ihop och kategoriseras utan att de ansvariga för rapporteringen tycks reflektera över vilka signaler och bilder de förmedlar.
Inslaget i SVT Agenda var inte uttalat rasistiskt men utgick från den kritik som har framförts från SD gällande en påstådd mörkläggning av fakta gällande invandrade svenskars brottsbenägenhet. I fokus för inslaget fanns den rapport som Brottförebyggande rådet publicerade 2005 för att belysa brottslighet för personer födda i Sverige och i utlandet. Rapportens innehåll sammanfattades i några enkla bilder och med siffror tagna ur sitt sammanhang. Detta ackompanjerat av bilder på brottsmisstänkta, till synes med ursprung i utlandet.
Summa summarum en sammanfattning som väl anslöt till det skräckscenario som Mattias Karlsson från SD några minuter senare målade upp i studion: utrikesfödda (män) utgör ett stort hot. Vad som inte framkom var att det mycket tydligt i Brå:s rapport står att de allra flesta utrikesfödda inte misstänks för några brott överhuvudtaget. 88 procent närmare bestämt, att jämföra med något högre siffror hos personer med ursprung i Sverige.
Vad som inte heller framgick var att Nordafrikaner svarar för en väldigt liten del av den misstänkta brottsligheten i Sverige. Än mindre framgick det att antalet utrikes födda från Gambia år 2015 uppgick till 4884 personer (enligt Sveriges befolkningsstatistik). Inte helt lyckat att framställa några få brottsmisstänkta ur denna del av befolkningen som representativa, särskilt inte som Mattias Karlsson inom ramen för samma program talade om hundratusentals ensamkommande män som skulle kunna tänkas göra både det ena och det andra med hans systerdotter.
LÄS ÄVEN REPLIKEN: En ohederlig beskrivning av Agenda.
Forskning är viktig, statistik är viktig, nyhetsrapportering är viktig - så långt kan vi alla vara överens. Det är även av yttersta vikt att det som kallas fördjupad kunskap får utrymme och att fakta presenteras på ett nyanserat och initierat sätt. Inte som åsikter i största allmänhet utan som den grund på vilka beslut fattas och människors framtid avgörs.
Jag menar att SVT Agenda misslyckades med att förmedla en komplex rapport i söndagens program. Jag menar dessutom att det är ett tecken i tiden och vill därför ge några råd till landets samtliga nyhetsredaktioner. Låt er inte luras av invandringsfientlig propaganda och populism utan håll er till fakta och våga ifrågasätta när politiska företrädare trollar med statistik och andra uppgifter. Våga ha högt i tak och ifrågasätt era egna utgångspunkter när ni rapporterar om Sveriges befolkning utifrån etniska och nationella skiljelinjer. Släpper ni på noggrannheten så riskerar ni att bli politiska språkrör, mer än opartiska journalister och programledare. Vi behöver saklig, noggrann och oberoende journalistik mer än någonsin. Svik oss inte!
Per Holfve, jurist
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.