måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

SVT kallar min kritik ohederlig - döm själva!

Jag har för egen del väldigt svårt att acceptera ett bildflöde i Public Service som gör skillnad på folk utifrån hudfärg och ursprung. Om det gör mig ohederlig i SVT Agendas värld så kan jag leva med det, skriver Per Holfve, i en slutreplik.

Publicerad: 23 januari 2017, 14:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BrottsstatistikBrottslighetMedierRasism

Replik. I en replik på min kritik mot SVT Agenda den 15 januari går ansvarig utgivare och projektledare så långt som att kalla den ohederlig. På Brå:s hemsida står följande mening i anslutning till den rapport som SVT Agenda utgick ifrån i sitt inslag: Det finns risk att uppgifter rycks ur sitt sammanhang och presenteras på ett sätt som förstärker ett vi- och dom-tänkande.

Det är precis vad som skedde i det inslag som föregick debatten mellan en djupt osaklig Mattias Karlsson och en mer sansad Jerzy Sarnecki.

Reportaget inleddes med några exempel på nyhetsinslag och med påståendet att flera uppmärksammade brott och övergrepp de senaste åren kan kopplas till personer från andra länder. Detta följt av gratisreklam för några invandringsfientliga bloggar och webbsidor. Kent Ekeroth från SD, själv brottsmisstänkt, uppmanade oss från ett inklippt torgmöte att följa SD:s propagandakanaler. Centerpartisten Staffan Danielsson anslöt sig till den etablerade tråden när han förde fram den föga originella uppfattningen att det pågår en mörkläggning av ett vi- och dom-tänkande. Att tänka på ett annat sätt verkar inte ha fallit honom in. Några snabba siffror om utrikesföddas misstänkta brottslighet levererades, och vi fick som sagt veta att några få brottsmisstänkta från Gambia utgjorde en särskilt stor risk. Först efter det tilläts Brå och Fryshuset nyansera bilden av invandrartäta områden, men då hade reportaget redan fått kraftig slagsida.

De ansvariga för programmet kanske tycker att ovanstående är en orättvis beskrivning men även jag uppmanar läsarna att skaffa sig en egen uppfattning. Fråga er gärna varför reportaget tog sin utgångspunkt i ett utmålande av utrikesfödda som farliga vildar och varför SD:s verklighetsbeskrivning fick rama in Brå:s rapport och inte tvärtom.

Jag för min del har väldigt svårt att acceptera ett bildflöde i Public Service som gör skillnad på folk utifrån hudfärg och ursprung. Om det gör mig ohederlig i SVT Agendas värld så kan jag leva med det.

LÄS OCKSÅ: SVT lät SD trolla med brottsstatistiken

Per Holfve, jurist

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev