Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Socialdemokraternas Sverige står i lågor

När mandatperioden går mot sitt slut kan vi konstatera Socialdemokraternas misslyckande med att ta itu med den utbredda kriminaliteten. De senaste bilbränderna i Västsverige är bara ytterligare ett tydligt exempel i mängden, skriver sverigedemokraterna Adam Marttinen och Katja Nyberg.

Publicerad: 16 augusti 2018, 14:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Bilderna på bilbränderna som sprids via sociala medier visar en situation som är att likställa med en krigszon, skriver sverigedemokraterna Adam Marttinen och Katja Nyberg.

Foto: Michael Nyman, Mostphotos / SD


Ämnen i artikeln:

KriminalitetGängkriminalitetPolisenRättsväsendetSverigedemokraterna

I flera områden i Västsverige har det tänts eld på minst ett 80-tal bilar. Bilderna som nu sprids via sociala medier visar en situation som är att likställa med en krigszon. I samband med detta kunde polisen i Trollhättan även rapportera om att de utsatts för stenkastning när de anlänt för att spärra av området och försöka få kontroll på situationen.

Polisen misstänker att bränderna och attackerna kan ha koordinerats mellan flera olika grupper via sociala medier – ett beräknat agerande som nästintill är att likna vid krigsföring.

Att samhället totalt tappat kontrollen över landets utanförskapsområden är för många av oss numera inte bara en farhåga, utan ett faktum. Vi talar om hela stadsdelar där svensk lag inte längre är en garant och där polisen inte kan vistas utan att utsättas för hot och våld. Till råga på allt har vi en Socialdemokratisk regering som inte bara är en del av orsaken till situationen, utan som även är totalt oförmögen att lösa den.

Under Socialdemokraternas tid vid makten har antalet utsatta och särskilt utsatta områdena blivit fler och samtidigt har antalet utbildade poliser i tjänst blivit färre för varje år. I takt med det har bilbränderna fortsatt i en stigande trend under framför allt årets varmare månader.

Gängkriminaliteten och den grova brottsligheten är ett annat problem som numera kännetecknar det svenska samhället. Det har till och med gått så långt att användandet av handgranater bland kriminella i Sverige saknar motstycke i världen bland länder som inte befinner sig i krig. Människor känner sig otrygga och är rädda.

Den här utvecklingen har aldrig varit en hemlighet för de som velat lyssna. Polisen har vid flera tillfällen varnat för hur situationen faktiskt ser ut på flera håll i landet, men regeringens totala oförmåga och ovilja att göra vad som krävs har tyvärr varit en trend genom hela mandatperioden.

Allvaret i den här typen av situationer kräver en helt ny politik där rättsväsendets möjligheter blir fler än dess begränsningar. Polisens befogenheter mot organiserad brottslighet och våldsamma samhällsstörningar måste utökas. Möjlighet att på plats omhänderta och frihetsberöva de som motsätter sig polisens arbete, vattenkanoner och tårgas vid upplopp, enklare tillgång till hemliga tvångsmedel, mer kameraövervakning och möjlighet att utlysa undantagstillstånd är några konkreta förslag.

Utöver det måste straffen skärpas kraftigt – inte minst när det kommer till hot och våld mot poliser och annan blåljuspersonal. Vi vill därför se en ny brottsrubricering för attacker mot blåljusverksamhet, där minimistraffet vid våld mot blåljuspersonal eller deras fordon är fyra års fängelse. När det kommer till utländska våldsbrottslingar så måste dessa utvisas ur landet på livstid.

Nog är nog. Samhället ska inte tolerera den här typen av beteende, det är minst sagt på tiden att vi låter politiska lovord synas i praktisk handling. Det tydligaste sättet att göra det på är att rösta bort de politiker som inte lyckas ge folket den trygghet de förväntar sig.

Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson  (SD)

Katja Nyberg, riksdagskandidat (SD) kriminalinspektör och utredare på Nationella operativa avdelningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev