tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

SKR-kritik: Kommuner ska inte ta över polisens uppgift

Publicerad: 14 juni 2021, 11:26

Det är onödigt att lagreglera kommunernas brottsförebyggande arbete, anser SKR:s expert Greta Berg. På onsdag presenteras ett utredningsförslag.

En lagreglering av kommunernas brottsförebyggande roll riskerar att vältra över polisens uppgift på kommunerna, varnar SKR-expert. På onsdag presenteras förslag i ny utredning.

Ämnen i artikeln:

BrottFörebyggande insatserKriminalitet

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


I dag varierar det kommunala brottsförebyggande arbetet mycket. En del kommuner har heltidsanställda samordnare, andra jobbar inte specifikt med sådana frågor vid sidan av det som görs i socialtjänstens eller skolans ordinarie verksamhet. 

Därför har riksdagen krävt att kommunerna ska få ett tydligt lagstadgat ansvar för att förebygga brott. Hur en sådan lagreglering ska se ut har utretts av Göteborgs förra kommunstyrelseordförande Ann-Sofie Hermansson som på onsdag, den 16 juni, lägger fram sina förslag. 

Sveriges Kommuner och Regioners expert på brottsförebyggande arbete, Greta Berg, har varit sakkunnig i utredningen och då fört fram att SKR anser att en lagreglering är onödig.

– Det behövs ingen lagstiftning på det här området. Kommunerna bör få välja själva hur de vill arbeta och hur mycket resurser de ska lägga på att förebygga brott. I en del kommuner är ju kriminaliteten av en sort som ligger långt från den kommunala verksamheten. Om huvudproblemet till exempel är dieselstölder så är det helt och hållet en polisiär fråga, säger Greta Berg.

Hon är kritisk mot polisens brottsförebyggande arbete, som hon anser är lågt prioriterat, och misstänker att ett lagstadgat kommunalt ansvar skulle lägga en alltför stor börda på kommunerna.

– Jag är orolig för att man lastar på kommunerna en uppgift de inte är rustade för. I dag ligger ansvaret på polisen, men om det även ska ligga på kommunerna finns en uppenbar risk att polisen prioriterar ned sitt brottsförebyggande arbete ännu mer.   

Processledaren Kerstin Rörsch på Umeås brottsförebyggande råd har också vissa farhågor inför utredningens förslag. Hon befarar att en lagreglering kommer att bli alltför styrande och tvinga kommuner att arbeta på ett visst sätt. Vilket hon har framfört i sina kontakter med utredningen.

LÄS MER: Brå: Socialsekreterare rädda för att bryta sekretess. 

– Jag är orolig för att kommuner kanske måste anpassa sitt arbete efter en viss mall. Det skulle kunna slå sönder det vi redan byggt upp. 

Kerstin Rörsch vill helst inte ha en särskild lag som reglerar kommuners brottsförebyggande arbete. Hon skulle föredra skarpa skrivningar i skollagen och socialtjänstlagen om skolans och socialtjänstens ansvar för att förebygga brott.

– Skolan är den mest brottsutsatta verksamheten vi har. I skolmiljön accepteras sådant som inte accepteras någon annanstans, säger hon.

Men Sonja Sahlin, som är heltidsanställd samordnare av Borlänge kommuns brottsförebyggande arbete, tror att en lagreglering skulle stärka kommunernas preventiva arbete.

– Jag tror det kan vara bra att sätta press på kommunerna. Där finns så många olika intressen att det brottsförebyggande arbetet lätt tappas bort. Det behövs ett tryck, säger hon.

Sonja Sahlin anser att ansvaret för att förebygga brott bör vävas in i många kommunala verksamheter, inte minst i samhällsplaneringen. 

LÄS MER: Segregation: Polisens utpekanden sätter press på politikerna. 

– Man ska inte bara bygga stort och snyggt utan även tryggt och säkert. Det behöver man tänka på redan i planeringen, i stället för att ordna trygghetsvandringar när det är så dags. 

Sonja Sahlin tror inte att en lagreglering skulle påverka Borlänge särskilt mycket, men hon hoppas att staten kräver att alla kommuner har en samordnare, åtminstone på deltid, och skickar med statsbidrag till finansieringen.

– Då skulle det finnas en stabil kontakt i alla kommuner. Det skulle kunna lyfta kompetensen och göra det lättare för oss att arbeta tillsammans. I dag är det så spretigt att samarbetet blir tungrott.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev