Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Skolchef får sluta efter ha rekryterat sin sambo

Publicerad: 4 december 2020, 12:09

Kommundirektör Kristina Sundin Jonsson saknar förtroende för förvaltningschef Anders Bergström.

Foto: Patrick Degerman

Skolchef Anders Bergström får lämna sin tjänst hos Skellefteå kommun med omedelbar verkan. – Jag har gjort en samlad bedömning och kommit fram till att det nödvändiga förtroendet saknas, säger kommundirektör Kristina Sundin Jonsson.


Ämnen i artikeln:

Korruption

Som Dagens Samhälle tidigare har berättat var Anders Bergström, förvaltningschef för utbildning och arbetsmarknad vid Skellefteå kommun, delaktig i processen när han i våras blev närmaste chef över sin sambo, som då fick tjänsten som chef för digitalisering och innovation på skolförvaltningen.

Ärendet, som anmäldes som ett misstänkt jäv via kommunens visselblåsarfunktion, utreddes internt. Utredningen slog fast att ”en relation i en ledningsgrupp kan innebära risk” och det resulterade i att sambon lämnade ledningsgruppen.

Nu meddelar Skellefteå kommun att Anders Bergström med omedelbar verkan får lämna sin tjänst

– Anders Bergström och jag har kommit överens om att avsluta hans anställning från och med i dag, säger kommundirektör Kristina Sundin Jonsson i ett pressmeddelande och konstaterar att förtroendet saknas.

Anders Bergströms anställning upphör fredagen den 4 december 2020. Överenskommelsen har gjorts om att betala ut max 16 månadslöner, totalt 1 488 000 kronor.

Vid nytt jobb sker avräkning mot överenskommelsen.

Skellefteå kommun har gett revisionsbyrån EY i uppdrag att utreda om jävsproblematiken på förvaltningen för utbildning och arbetsmarknad (UTB) är kulturellt betingad eller handlar om enstaka fall.

Utredningen och dess resultat kommer att presenteras den 11 januari 2021.

Erik Pettersson

Reporter

Ämnen i artikeln:

Korruption

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev