Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Skadestånd till Robin Dahlén dras tillbaka

Publicerad: 17 oktober 2022, 09:04

Robin Dahlén och advokaten Stefan Liliebäck vid en pressträff i augusti då man informerade om stämningen av kommunen i augusti.

Foto: Tommy Pedersen/TT

Tidigt på måndagsmorgonen meddelades att Arvika kommun skulle betala nästan 3 miljoner kronor till en av bröderna som felaktigt utpekades för fyraårige Kevins död 1998. Senare under dagen upphävdes beslutet om skadestånd.

Ämnen i artikeln:

SocialtjänstenBarn

Enligt uppgifter på måndagsmorgonen hade kommunen inte lämnat in handlingar till tingsrätten i tid. Därmed skulle kommunen betala Robin Dahlén 3 miljoner kronor i skadestånd. 

Men Enligt kommundirektören Hans Karlsson har handlingarna visst lämnats in.

– Uppenbarligen har något gått snett hos tingsrätten, säger han.

Senare på dagen kom nytt besked om handlingarna. 

– Handlingarna hade kommit in, de är stämplade den 14 oktober. Men de fanns inte diarieförda i morse, säger Håkan Andersson, tillförordnad rådman vid Värmlands tingsrätt, till Värmlands Folkblad.

Därmed upphävs alltså beslutet om skadestånd till Robin Dahlén, och rättsprocessen fortsätter.

Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson, då fem respektive sju år gamla, blev anklagade för att ha dödat fyraårige Kevin i Arvika 1998. Pojkarna sågs som skyldiga. Först 20 år senare friades de, sedan en ny åklagare granskat utredningen.

I augusti i år stämde Robin Dahlén Arvika kommun för kommunens hantering av händelsen.

Han ansåg att socialtjänsten agerat felaktigt på flera sätt, bland annat för att socialtjänsten inte ingrep mot de många och långa polisförhör som hölls med bröderna som barn och för de åtgärder som socialtjänsten på felaktig grund satte in mot brödernas familj. Pojkarna flyttades från Arvika och splittrades från varandra.

Arvika kommun har tidigare bett bröderna om ursäkt, men Robin Dahlén hävdade inför stämningen att det även var viktigt att kommunen erkände att den gjort fel.

Robin Dahlén och Christian Karlsson har tidigare fått 1 miljon kronor var i ersättning ex gratia (”av nåd”) av staten.

LÄS MER: Mordutpekade bröderna får ursäkt av Arvika kommun

LÄS MER: Allt tuffare locka personal till socialtjänsten

ALICE NORDEVIK/TT

MICKE LARSSON/TT

DS

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev