söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

SD: Vill ni samarbeta för att bekämpa brottsligheten?

Det gläder oss sverigedemokrater att du, Anna König Jerlmyr (M), kommit till insikt om de allvarliga problem med bland annat otrygghet och gängvåld som råder i Stockholm. Ska vi samarbeta på ett konstruktivt sätt för att lösa problemen i vår kommun?, skriver Peter Wallmark (SD), i en replik.

Publicerad: 19 juli 2018, 12:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FörorterSDSverigedemokraternaModeraternaGängkriminalitetGängkriminalitetenBrottStockholm

Replik. ”Moderaterna är väl medvetna om, och drar lärdomar av tidigare misstag och misslyckanden. Vi vet också att gängbrottslighet av det slag vi har inte kan mötas med fagra löften eller storslagna gester – den kommer att behöva motarbetas målmedvetet under lång tid. Men vi ska knäcka gängen”, skriver Anna König Jerlmyr, oppositionsborgarråd (M) i Stockholms stad.

Det gläder oss sverigedemokrater att du, Anna König Jerlmyr, nu kommit till insikt om de allvarliga problem med bland annat otrygghet och gängvåld som råder i Stockholm, men också i övriga Sverige, efter en tid då samtliga andra partier förnekat eller förringat dessa. Vi har också under en rad år sett hur brottsligheten ökar bland barn och unga i de utsatta områdena just beroende på att gängkriminaliteten tillåts att breda ut sig. Rekryteringen av unga personer som inte uppnått straffmyndig ålder är också i sig ett stort framtida problem eftersom ett tidigt kriminellt beteende gör det svårare att lämna den kriminella miljön senare i livet.

Ängsligheten och det saknade stödet från politiskt håll till att faktiskt låta polisen utnyttja sitt våldsmonopol samt domstolarnas tendens att inte utnyttja hela straffskalan, bidrar starkt till misslyckandet med att hålla ordning i vissa av Stockholms förorter. Samhället måste återta kontrollen över sina förlorade områden. Ordningsvakter som kompletterar polisen, förenkling i processen av att sätta upp trygghetskameror och bättre belysning, är några åtgärder som relativt snabbt kan komma på plats om den politiska viljan finns.

Sverigedemokraterna har även lagt fram otaliga andra förslag för att komma tillrätta med den eskalerande brottsligheten, bland annat genom krav på att förbjuda tiggeriet och slopande av straffrabatten för personer mellan 18 och 21 år. I stället för att rendera en saklig diskussion har dessa förslag bemötts med misstänkliggörande av vårt parti trots att vi gång på gång fått rätt, därefter har ni gjort våra förslag till era.

Ska vi enas en gång för alla att lämna detta bakom oss, Anna König Jerlmyr, för att i stället samarbeta på ett konstruktivt sätt för att lösa problemen i vår kommun, då våra respektive förslag ligger väldigt nära varandra? Helt enkelt låta realism, pragmatism och ödmjukhet visa vägen kommande mandatperiod för beslut som ger framgång på riktigt i bekämpningen av den allvarliga brottsligheten. Många svåra beslut kommer att behöva fattas och det kommer, som du själv konstaterar, att ta lång tid. Vi har ingen tid att förlora, så varför inte börja så snart som möjligt? Det är vi skyldiga våra kommuninnevånare.

Ska vi säga så?

Peter Wallmark, 1:a kandidat för Sverigedemokraterna till Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev