Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

”S missar kommunernas ansvar för tryggheten”

S-kongressen ska tala om trygghet samtidigt som regeringens nya förslag till nytt brottsförebyggande program helt missar frågan om kommunernas brottsförebyggande ansvar. Jag vill därför uppmana S-kongressen till att följa Centerpartiets exempel och skicka en tydlig signal till kommunsverige.

Publicerad: 6 april 2017, 11:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: TT


Ämnen i artikeln:

KriminalitetSocialdemokraternaCenterpartietTrygghet

Regeringens nya program, Tillsammans mot brott, ska bidra till att uppnå regeringens mål för kriminalpolitiken, det vill säga att minska brottsligheten och öka tryggheten. Regeringens initiativ ska välkomnas i en tid då ökad samordning mellan samhällets aktörer behövs. Jag välkomnar det breda anslaget som inkluderar situationellt förebyggande arbete med offentliga miljöer samt de privata aktörernas betydelse för trygghet i lokalsamhället.

På en viktig punkt bör dock Socialdemokraterna tänka om och det gäller hur man ser på kommunernas roll. När kommunerna tydligt visar att de inte förmår prioritera det brottsförebyggande arbetet så behöver de få – precis som polisen redan har – ett tydligare lagstiftat ansvar. Annars faller många av regeringens goda ambitioner platt till marken.

Regeringen riskerar att missa en historisk chans att förtydliga det brottsförebyggande ansvaret för landets alla kommuner. Chansen är historisk, eftersom behoven av ökad trygghet och en tydlig färdriktning i dessa frågor nu är så stora. Detta har Huddinge och andra kommuner också gjort justitieminister Morgan Johansson uppmärksam på när han har rest runt till landets kommuner.

”Trygghet i en ny tid” är temat för helgens S-kongress. Som kommunalråd i en av de större kommunerna vill jag uppmana kongressen till att sätta ner foten och med tydlig röst säga att kommunerna ska ha ett brottsförebyggande ansvar. Annars är risken stor att kongressens trygghetslöften stannar vid just löften. För vem ska annars göra jobbet?

Ytterst få kommuner lägger i dag tillräckligt med resurser på att samordna de brottsförebyggande frågorna internt, än mindre att växla upp ett samarbete med exempelvis det lokala näringslivet. Det gäller såväl situationellt arbete med fysiska miljöer och samhällsbyggande som preventivt arbete med exempelvis förebyggande metoder för unga. Det politiska ansvaret för frågorna tas ofta inte heller, genom att viktiga beslut kring trygghet och säkerhet istället delegeras till tjänstemännen.

Till skillnad från Polismyndigheten så har inte kommunerna ett sådant ansvar i dag, vilket i sin tur förklarar att många kommuner väljer att prioritera annat. Brottsförebyggande är inte kärnverksamhet och kan därför prioriteras bort. Varken Socialtjänstlagen eller någon annan lag beskriver att kommunerna ska arbeta brottsförebyggande. Det är denna lucka i lagstiftningen som behöver täppas till.

Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar i rapporten Förstärkt stöd till – och samordning av – det lokala brottsförebyggande arbetet, att kommunerna måste ”höja prioriteten i sitt brottsförebyggande arbete”. Brå menar att man bör se över ”om och i så fall hur stärkande skrivningar om brottsförebyggande arbete i lagstiftningen skulle kunna ge arbetet en mer långsiktig inriktning och höjd prioritet”.

Stefan Löfven talar numera gärna om ordning och reda i migrationspolitiken (även om vi centerpartister alltför väl förstår vad han egentligen menar). Men varför inte börja med att bringa ordning kring vilket trygghetsansvar som vilar på landets 290 kommuner?

Om S-kongressen verkligen vill ha en trygghetsprofil så borde den följa Centerpartiets exempel och förtydliga kommunernas brottsförebyggande ansvar. Vi kan inte längre acceptera att Sveriges kommuner nedprioriterar detta.

Christian Ottosson, kommunalråd (C) med brottsförebyggande ansvar i Huddinge kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev