måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Region Sörmland kritiseras av JO: ”Högst olämpligt”

Publicerad: 14 september 2022, 09:15

Regionens agerande strider mot både patientdatalagen och dataskyddsförordningen. Foto: Jessica Gow

Region Sörmland publicerade förra året ett Facebookinlägg med syftet att få fler unga män att vaccinera sig mot covid-19. Nu får regionen bakläxa av Justitieombudsmannen, något SVT Nyheter var först att rapportera om.

Ämnen i artikeln:

HälsaCovid-19It-säkerhetSociala medierPatientsäkerhetVaccinationer

KSE


I inlägget uppmanade regionen sina följare att ”tagga” unga män för att uppmuntra till vaccinering. Regionen hade sett statistik på att unga män inte vaccinerar sig i lika hög grad som andra och publicerade därför det riktade inlägget. 

I Inlägget publicerat den 17 augusti 2021 stod det:

”En shout out till unga män i Sörmland. Vi saknar er i statistiken för vaccinering mot Covid-19. Kom igen skydda dig själv och andra mot allvarlig sjukdom! Nu finns många lediga tider att boka, och drop-in för dig mellan 16-18 år. Känner du en ung man som behöver påminnas? Tagga in i kommentarsfältet eller dela inlägget! Tillsammans minskar vi smittspridningen!”

JO konstaterar nu att Regionens agerande strider mot patientdatalagen och dataskyddsförordningen, beslutet lyder:

”Regionens agerande framstår som högst olämpligt och kan inte anses ha varit sakligt motiverat. Regionen förtjänar kritik för det inträffade trots att annonseringen avbröts och inlägget togs bort från Facebooksidan inom relativt kort tid”.

I ett yttrande från regionen skriver man att tanken var att uppmuntra till vaccination, men att de själva inser problematiken med ett inlägg som leder till spridning av känsliga uppgifter, samt att laglig grund saknas för sådan hantering. 

Inlägget togs bort efter en vecka av starka reaktioner. Regionen ska ha uppdaterat sina riktlinjer kring sociala medier sedan dess. 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev