Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

”Prata om den riktigt farliga korruptionen”

Är det okej att erbjuda ett gratis VIP-bord vid DJ Battle i Almedalen? Om vi skrapar lite på ytan på olika beslut om offentliga rekryteringar och avtal hittar vi sannolikt i många processer tecken på vad som kan vara vänskapskorruption.

Publicerad: 29 augusti 2016, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Institutet mot mutors generaldirektör vill ha en diskussion om risken för korruption i varje beslut.

Foto: Rickard Kilström, Kontinent


Ämnen i artikeln:

KorruptionTjänstemannaansvar

Nyligen rapporterades i media om landshövdingen som fick ett VIP-bord vid DJ Battle i Almedalen. Det är inte första gången media berättar om om chefer, tjänstemän och företrädare inom det offentliga som erbjudits och tagit emot övernattningar på femstjärniga hotell, exklusiva middagar eller kanske biljetter till någon fotbollsmatch.

En mycket vanlig fråga till oss på Institutet Mot Mutor (IMM) är den om tjänstetillsättningar inom exempelvis kommunal verksamhet. Ryktet säger att någon anställt någon som det finns en personlig koppling till. Minst lika vanligt är misstanken om att allt inte gått rätt till vid urval av leverantörer för kontrakt som kanske avser lite mindre belopp. Vilket bolag är det som får det där ”lilla” avtalet? Är det bolaget som bjöd på mingel i Almedalen eller det som hade fribiljetter över till fotboll på Friends Arena eller bolaget som alltid bjuder på julbord?

I bland handlar det om situationer som utifrån de beskrivningar som ges ganska enkelt kan uppfattas som oförenliga med de offentliga verksamheternas regelverk och de mottagande parternas arbetsuppgifter. Det är inte ett fenomen som kan kopplas till någon specifik del av Sverige och inte heller till någon specifik del av den offentliga verksamheten. Det tycks förekomma lite överallt, på alla nivåer och inom alla verksamheter.Vad som kan konstateras är att det ofta rör sig om en part från en privatägd verksamhet som erbjuder någon inom det offentliga någonting.

De fall som uppmärksammas i media leder ofta till någon typ av konsekvens inom den drabbade verksamheten och i relation till de personer som pekas ut. Ett offentligt ”förlåt”, arbetsrättsliga påföljder och kanske också nya eller uppdaterade interna regelverk mot korruption, en utbildning för personalen eller en visselblåsarkanal är relativt vanliga i efterhand förekommande åtgärder.

Det riktigt farliga och det betydligt mer svårgreppade är den utbredda vänskapskorruption som inte kommer upp i offentlighetens ljus. Om vi skrapar lite på ytan är det inte osannolikt att vi anar en viss form av vänskapskorruption inom ramen för många olika beslutsprocesser, allt baserat på vänlighet och ett underförstått avtal om tjänster och gentjänster.

Kommer tjänstemannen att agera objektivt när leverantören som bjöd på en Finlandsresa ringer och frågar om ett sommarjobb till sonen? Eller när restaurangen som ordnade med drinkbordet frågar om planerna för personalens julbord i år? Finns det inte en risk att det där lilla extra som tjänstemannen fått påverkar besluten?

Frågan är hur många myndigheter, kommuner och landsting som överhuvudtaget diskuterar vilken vänlighet som visats från olika leverantörer innan ett beslut fattats. Har många har ens reflekterat över att vad som erbjudits och om det som mottagits skulle kunna falla inom ramen för vänskapskorruption? Eller om det kanske till och med faller inom ramen för vad som skulle kunna vara straffbart.

Så vad ska då myndigheter och kommuner göra åt den verklighet de har att förhålla sig till? Ett ganska enkelt första steg är att prata om risken för vänskapskorruption och agera utifrån det faktum att politiker och offentliga tjänstemän, utifrån sina respektive roller, faktiskt är satta att förvalta allmänhetens förtroende.

LÄS MER: Samtliga riksrevisorer måste avgå!

Helena Sundén, generalsekreterare  Institutet Mot Mutor (IMM)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev