Juridik
Polischefen: ”Anmäl alla hot”
Publicerad: 1 juni 2017, 07:00
Daniel Godman, chef för Stockholmspolisens demokrati- och hatbrottsgrupp. Foto: Rickard Kilström
Politikerna måste bli bättre på att anmäla om de blir utsatta för hot. Det anser Daniel Godman, polischef med demokratibrott som specialitet.
Dagens Samhälle har i en enkät visat att 56 procent av landets kommunstyrelseordförande har utsatts för hot. Men endast 36 procent av de drabbade har gjort en polisanmälan.
– Det är väldigt lågt. Den faktiska utsattheten är ju betydligt högre, säger Daniel Godman, chef för Stockholmspolisens demokrati- och hatbrottsgrupp.
Hans uppmaning till politikerna är tydlig: Anmäl alltid om du känner dig utsatt.
– Det sämsta man kan göra är att förringa sin egen utsatthet och gå in i någon form av normaliseringsprocess. Om det som hänt är brottsligt eller inte avgör vi.
– Det finns även en stor sekundär vinst med anmälningar som handlar om hur våra beslutsfattare prioriterar vissa brott. Om det inte finns någon polisanmälan så finns det inget problem, om jag ska hårdra.
Den specialiserade gruppen har funnits sedan 2007, men sysslade till en början med hatbrott. Det är först de senaste två åren den även arbetat med de så kallade demokratibrotten, där exempelvis hot mot lokalpolitiker ingår. Anmälningarna från politiker är dock få hittills. Betydligt fler kommer från journalister.
– Myndigheterna vaknade mycket tidigare när det gäller hatbrotten än man gjort när det gäller demokratibrotten, säger Daniel Godman.
Han anser att frågan om hot mot politiker på senare tid blivit hetare.
– Men jag skulle ju önska att den var glödhet.
Daniel Godman förklarar den svaga uppklarningsprocenten för hotbrott med att bevisläget ofta är svårt, inte minst när det gäller det som sker på nätet. Dessutom är straffvärdet för olaga hot lågt. Det gör att polisen ofta tvingas prioritera annat.
Han ser gärna att polisen får bättre verktyg i jakten på dem som hotar.
– Kanske kan myndigheter vara mer öppna när det gäller att utbyta information med varandra. Det kan också handla om hur vi samverkar med internetleverantörer. Där går det ändå åt rätt håll.