Juridik
Nytt ord för våldtäkt inte alls något reklamjippo
Publicerad: 28 november 2014, 15:42
Linda Holmgren står upp för idén om att slopa ordet våldtäkt.
Byt ut ordet våldtäkt mot ”samtyckesbrott” - det mynnade tävlingen Våldtäktsbriefen ut i. Ett förslag som mött hård kritik från flera håll. Men Linda Holmgren, samhällsdebattör och frilansare inom musikbranschen som står bakom, försvarar idén.
- Det är inget reklamjippo och jag står fast vid att idén är bra. Syftet är att förtydliga att våldtäkt är ett lika grovt brott även om gärningsmannen inte använt våld, säger hon som ägnat senaste dygnet åt att försvara sig.
Men hon tycker att många missförstått eller inte velat sätta sig in ordentligt. Tävlingen, där en jury bedömt inskickade förslag, är en del i ett större projekt om våldtäkt. Linda Holmgren, som själv är offer för två våldtäkter, har även skrivit en bok i ämnet, ”Tillsammans - bara när vi säger ja”, som riktar sig till unga.
Linda Holmgren menar att begreppet ”samtyckesbrott” blir mer inkluderande och därmed gör upp med synen på vad en våldtäkt är.
- En nackdel med ordet våldtäkt är att det gör det lätt för gärningsmännen att försvara sig med att det inte var något våld inblandat.
Kritikerna menar dock tvärtom, att ordet ”samtyckesbrott”, förmildrar ett mycket grovt övergrepp.
- Det har jag förstått, men jag tycker inte att det finns något värre än att göra något mot någon annans vilja.
Kritiken går också ut på att ordet förminskar våldtäktsoffers utsatthet. Hur ser du på det?
- Eftersom jag själv blivit våldtagen skulle det aldrig falla mig in att förminska ett så vidrigt brott.
Förstår du den ilska som förslaget väcker?
- Ja, absolut. Men nu har jag fått väldigt många att tänka till och har väckt debatt, vilket i alla fall är bra.
Vad vinner man på att byta ord på det här sättet, menar du?
- Jag vill ta bort gråzonen mellan vad som är rätt och fel. Och få fler att prata om det. Ett jättestort problem med våldtäkt i dag är att det är så tabu.