Juridik
MP: Minska rekryteringen in i kriminalitet!
Vi måste komma åt grogrunden för kriminalitet både med skärpta straff och förebyggande arbete, skriver polisen och MP-kandidaten Martin Marmgren och MP:s rättspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk.
Publicerad: 21 augusti 2018, 03:15
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Motivbilden bakom bilbränderna är ofta, enligt debattörerna, en kombination av att söka status och hävda någon sorts territoriellt våldskapital gentemot samhället Foto: Michael Nyman, Mostphotos
Ämnen i artikeln:
UngaFörorterPolisenMiljöpartietBrottBrottslighetGängkriminalitetGängkriminalitetenUtanförskapRättsväsendetI förra veckan sattes ett stort antal bilar i brand i Västsverige, bland annat i Frölunda, Hjällbo och Trollhättan. Förutom att varje brott är en allvarlig kränkning mot ägarna till de förstörda bilarna, så påverkar vandalismen också tryggheten och livskvaliteten i de områden där brotten begås. Inte minst då omfattningen denna gång var så stor. Det finns naturligtvis inga ursäkter för det här beteendet. Gärningsmännen ska identifieras och lagföras.
Motivbilden bakom bilbränderna som dessa är ofta en kombination av att söka status och hävda någon sorts territoriellt våldskapital gentemot samhället. Eller om att vilja störa eller hämnas på polisingripanden.
Det finns inte en enskild lösning på det problem med kriminalitet och samhällsförakt som bilbränder är ett illustrativt symptom på. Vi behöver fortsätta att stärka arbetet mot brottslighet och utanförskap på en mängd olika fronter.
På kort sikt är det centralt att ha en närvarande polis på gator och torg som förebygger brott och bygger relationer med lokalsamhället. Miljöpartiet vill därför satsa på fler områdespoliser, speciellt i utsatta områden. Det är även viktigt att lagföringen av de brott som begås ökar.
Bilbränder är svårutredda, men med mer resurser till polisen och utredningsverksamheten förbättras förutsättningarna. Regeringen satsar 7,3 miljarder kronor på polisen de närmaste tre åren. Utöver det tillförs 750 miljoner kronor till rättsväsendet och andra trygghetsökande åtgärder.
Vidare bör rättsprocessen ske skyndsamt, i synnerhet när unga begår brott. Det pågår försök med snabbare lagföring som förhoppningsvis kan utvidgas och permanentas.
De som begår brotten är generellt ungdomar med en kriminell identitet. Det är avgörande att vi lyckas minska nyrekryteringen in i kriminalitet. Miljöpartiet vill höja straffen för den som medverkar till att minderåriga begår brott.
Allra viktigast är naturligtvis det förebyggande arbetet. Att stärka skyddsfaktorerna runt unga i riskzonen. Här är skolan central. Det är i skolan som chanserna till ett bra liv grundläggs. Därför tillför den rödgröna regeringen sex miljarder mer till skolan och satsar specifikt på skolor i socialt utsatta områden. Ungdomar som lyckas i skolan och ser en framtid som yrkesverksamma framför sig blir sällan kriminella.
Ju tidigare förebyggande och främjande insatser sätts in desto bättre – både mänskligt och ekonomiskt. Miljöpartiet vill stärka socialtjänstens arbete med att hjälpa barn och familjer med många riskfaktorer och dålig förankring i samhället. Vi vill bland annat sprida den så kallade ”Rinkebymodellen” där socialtjänsten gör upprepade hembesök tillsammans med BVC till förstagångsföräldrar.
Slutligen, en del av grogrunden för kriminaliteten består i att många som bor och växer upp i våra segregerade förorter inte känner sig som en del av, eller välkomna in i, samhället. Förtroendet för myndigheter är lågt. Det offentliga behöver bli mer närvarande i utsatta områden och samverkan med de boende behöver förbättras. Här har civilsamhället en viktig roll. Bland annat behöver goda krafter i det lokala föreningslivet, inte minst idrottsrörelsen, ges rätt förutsättningar att fortsätta att agera förebilder och stötta och inspirera unga.
Miljöpartiet vill bygga ett mer inkluderande samhälle, där fler känner sig delaktiga. Det minskar inte bara rekryteringen till kriminalitet, utan ökar också den kollektiva förmågan hos lokalsamhället att stå emot brottslighet.
Martin Marmgren, kommunpolitiker och riksdagskandidat för Miljöpartiet, arbetar som polis
Annika Hirvonen Falk, rättspolitisk talesperson MP
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.