tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Ministern välkomnas till kommunstyrelsemötet

Publicerad: 1 september 2020, 10:35

Lisa Pedersen, chef för trygghetssamordningen på stadsdelsförvaltningen Angered, inrikesminister Mikael Damberg (S) och Axel Josefson (M), ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg.

Situationen i Göteborg har förbättrats sedan väktare satts in för att skydda kommunanställda. Inrikesminister Mikael Damberg (S) välkomnas till nästa kommunstyrelsemöte.

Ämnen i artikeln:

GängkriminalitetGöteborg

Erik Pettersson


I förra veckan hade ledningsgruppen för Trygg i Angered ett möte med anledning av den uppblossade gängkonflikten i området. En konfilkt som bland annat ledde till att personal från till exempel hemtjänst och hemvård inom stadsdelsförvaltningen inte vågade röra sig i stadsdelarna.

Då beslutade man att inleda en så kallad särskild händelse, samma definition som användes av polisen.

– De åtgärder som vi vidtog förra veckan hade som syfte att vi skulle klara att upprätthålla våra verksamheter och vår service till invånarna, säger Lisa Pedersen, chef för trygghetssamordningen på stadsdelsförvaltningen Angered, till Dagens Samhälle.

Väktarbilar, så kallade trygghetsbilar, sattes in för att stötta de närmare 2 000 anställda inom förvaltningen. Tanken är att man som personal ska kunna ringa någon av väktarbilarna om man befinner sig i en obehaglig situation eller vill ha sällskap till sin bil. Bilarna ska även kunna eskortera anställda till och från jobbet om de känner sig otrygga.

En vecka senare kan Lisa Pedersen konstatera att åtgärderna gjorde nytta.

– Från och med i går har vi gått in i ett nytt skeende i arbetet. Den situationen som var med den tydliga kriminaliteten, som var så påtaglig för våra invånare och våra medarbetare, framför allt ute i Hjällbo, Hammarkullen och Lövgärdet, är annorlunda nu. Det har återgått mer till det normala, säger hon.

Innebär det att medarbetarna känner sig tryggare?
– Vi får inte in några signaler om att man känner sig otrygg på samma sätt som vi fick förra veckan. Många vittnar om att det är på ett helt annat sätt nu. Att man inte upplever den påtagliga obehagliga känslan längre.

Trygghetsbilarna kommer dock att finnas kvar ytterligare en vecka.

I morgon, onsdag, kommer inrikesminister Mikael Damberg (S) att delta per videolänk i kommunstyrelsemötet i Göteborg där Erik Nord, polischef i Storgöteborg, och andra ska informera om läget.

– Det är viktigt att vi i kommunstyrelsen får information om hur regeringen tänker agera nu och att vi kan ställa frågor. Jag personligen ingår i ett nätverk med kommunstyrelseordföranden där det finns särskilt utsatta områden, så jag har träffat både Mikael Damberg och justitieminister Morgan Johansson vid ett antal tillfällen, säger Axel Josefson (M), ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg, till Dagens Nyheter.

Även Lisa Pedersen tycker det är bra att Mikael Damberg och Erik Nord kommer att delta i kommunstyrelsemötet.

– Det är bra att frågan lyfts högst upp på agendan. Vi behöver hitta sätt att erbjuda ungdomar bättre möjligheter och bättre alternativ än att ansluta sig till kriminella gäng.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev