Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Mest läst 2017: Om statistiken och brotten

Publicerad: 27 december 2017, 09:05

Debatt om kriminalitet och statistik var återkommande 2017. I januari skrev juristen Per Holfve om hur SVT lät SD ”trolla med brottsstatistiken”.


Ämnen i artikeln:

Kriminalitet

En annan väl läst artikel i år skrevs tidigt 2017 och var ett inspel i den debatt om kriminalitet, grovt våld och skjutningar som då rasade. Efter ett avsnitt av Agenda skrev juristen Per Holfve skrev ett kritiskt inlägg om hur SVT spelade Sverigedemokraterna i händerna genom att låta SD:s Mattias Karlsson ”trolla med brottsstatistiken” i ett inslag om brottsstatistik och utlandsbakgrund.

– Per Holfve. Din artikel tillhör årets tio mest lästa. I den var du förvisso kritisk mot den bild SD tecknade i TV av brottsligheten, men din främsta kritik handlade om att svenska medier ”riskerar att bli ett språkrör för dåligt underbyggda åsikter och ovetenskapligt dravel”. Har medierna blivit bättre eller sämre på den fronten?

Svårt att bedöma men medierna riskerar alltid att vara dåliga på den fronten. Jag tänker på Hans Roslings ord om att du inte kan bygga din förståelse av världen bara på vad media rapporterar.

Media ger en begränsad och ofta negativ bild av verkligheten. Vad som oroar mig är att noggrannheten kan bli lidande när kraven på effektivitet ökar. Om journalister förväntas leverera allt snabbare inslag om komplicerad materia så riskerar det att påverka vår världsbild. Jag högaktar de redaktörer och journalister som strävar efter saklighet och noggrannhet. Jag tror på nyfiken grävande journalistik mer än slagkraftiga rubriker. Därför prenumererar jag och betalar TV- och radiolicens. Därför ställer jag höga krav.

– Kvittot när året nu närmar sig sitt slut är att året ändå har varit våldsamt och otryggt. Det dödliga våldet ökar och många former av otrygghet och brottsutsatthet rapporteras av Brå vara på tillväxt. Oaktat bakgrund på förövare, hur ser du på utvecklingen?

Jag var tvungen att kolla upp om det stämmer att brottsligheten ökar. BRÅ:s statistik tyder på att vissa brott ökar samtidigt som annan brottslighet minskar. Vad som oroar mig är att så få brott lagförs. 28 procent enligt BRÅ:s halvårsstatisk. Jag tror att det bidrar till en utbredd känsla av otrygghet. Mina nära och kära drabbades av detta under året och det var fruktansvärt att se att polisen inte ens markerar närvaro när brott har begåtts. Jag vill inte med detta skuldbelägga poliser som sliter hårt i motvind. Men när polisledningen alltmer låter som i ett avsnitt av TV-serien The Wire så undrar jag när poletten ska trilla ner.

– Sedan din artikel har ju frågan om vilka faktorer vi kartlägger i brottsstatistiken kommit upp många gånger om. Nu senast har debattens vågor gått höga kring Moderaternas förslag om att kartlägga sexualbrottslingars härkomst. I din debattartikel skrev du:

”Forskning är viktig, statistik är viktig, nyhetsrapportering är viktig - så långt kan vi alla vara överens. Det är även av yttersta vikt att det som kallas fördjupad kunskap får utrymme och att fakta presenteras på ett nyanserat och initierat sätt.”

Borde de här faktorerna finnas med i någon sorts formaliserad forskning eller statistikinsamling eller tror du att den sortens fakta är omöjlig att hantera nyanserat och ansvarsfullt?

Jag tror att forskare och statistiker kan hantera sådana här uppgifter och sätta dem i rätt kontext. Jag är inte lika säker på att alla vi andra klarar det. Statistik ljuger alltid om den tas ur sitt sammanhang. Det var det som hände i SVT:s reportage.

– Om du fick bestämma en makthavares nyårslöfte, vem skulle lova vad?

Stefan Löfven skulle lova att hålla hårdare på sin integritet. Integritet vinner i längden.

Sanna Rayman

Ämnen i artikeln:

Kriminalitet

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev