Juridik
Mer krävs för att stoppa ungdomsbrottsligheten
Vi i oppositionen måste knuffa regeringen och Morgan Johansson framför oss för att något ska hända. Det är inte acceptabelt, menar Roger Haddad (L), som kräver snabbare och skarpare åtgärder mot ungdomsbrottslighet.
Publicerad: 7 mars 2018, 13:05
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Regeringen och Morgan Johansson agerar inte tillräckligt, menar L. Foto: Meli Petersson Ellafi / Bildbyrån
Alldeles för ofta får vi ta del av fall där mycket unga personer begår väldigt allvarliga brott i samhället. Det kan handla om butiksrån, hot och våld mot personal i en affär eller på ett bibliotek, eller ännu grövre exempel där vapen används för att tvinga till sig pengar, värdesaker eller till och med skjuta för att döda någon.
Till detta ska läggas de fall av sexualbrott och anmälda våldtäkter där vi också ser unga lagöverträdare. Idag onsdag debatteras unga lagöverträdare i Sveriges riksdag. En majoritet står bakom ett förslag från Liberalerna som kräver att regeringen inför ett regelverk som ger åklagare möjlighet att genom strafföreläggande besluta om kortare ungdomstjänst för ringa brott.
Polisen gick nyligen ut med vädjan till politiken om att vidta flera åtgärder för att förhindra men också lagföra unga som begår allt mer hänsynslösa brott. Det senaste årets dramatiska ökning av antalet skjutningar och där många förövare och offer är inblandade förklarar polisens uttalande.
Vapentillgången, situationen i de mest utsatta områdena där människors frihet begränsas av de kriminellas närvaro men också av att polisen länge varit frånvarande kräver åtgärder. Det kan inte nog betonas vilket ansvar föräldrarna har för sina barn eller hur viktig skolan är samt att man har tillgång till duktiga lärare som ser till att man får en bra utbildning. Men när det går för långt blir man förr eller senare föremål för socialtjänstens och/eller polisens insatser.
Liberalerna har länge fokuserat på och lyft situationen i de utsatta områdena. Vi för dialog med kommunala verksamheter, handlare och företagarorganisationer, skolan, socialtjänsten och inte minst med polisen. I synnerhet med de viktiga områdespoliserna ute i yttre tjänst, om det finns sådana. Vi har länge drivit frågan om behovet av fler poliser i yttre tjänst, dessvärre går utvecklingen åt fel håll och regeringen agerar inte tillräckligt.
Vi menar att det går att vända den här utvecklingen men då krävs det en helt annan politik mot utanförskapet och den otrygghet som bitit sig fast. Liberalerna föreslår bland annat att det ska införas en alternativ ungdomstjänst för icke straffmyndiga, för de som är under 15 år men som begår allvarliga brott.
Vi föreslår också att polisen alltid ska utreda brott som begås av unga under 15 år. Även socialtjänstens verktyg för att kunna ingripa måste utökas. Vi vill införa möjlighet till mellantvång både för ungdomar och för vårdnadshavare för att snabbare involvera de vid planering av konkreta insatser eller vid beslut om program.
Straffsystemet måste ändras. Den så kallade straffrabatten för unga lagöverträdare måste slopas. Det är inte rimligt att en person som begår ett grovt rån eller en våldtäkt ska ges en straffrabatt på 50 procent endast på grund av att man är under 20 år. Regeringen och Morgan Johansson har trots sin retorik, inte vidtagit några åtgärder, tvärtom har de aktivt röstat ner förslag från Liberalerna i riksdagen, vilket fördröjer lagskärpning. Det är först nu, efter krav från oppositionen i riksdagen som regeringen bemödat sig att tillsätta en utredning. Det innebär att en eventuell lag kan komma på plats först 2020.
Även den automatiska villkorliga frigivningen borde slopas anser Liberalerna. Döms en person till sex års fängelse så ska den personen inte automatiskt komma ut efter fyra år. Det ska till mycket innan man ska överväga den typen av beslut. Idag är det snarare regel än undantag att man släpps ut tidigare. Ska vi på allvar komma åt ungdomsbrottsligheten måste det brottsförebyggande arbetet återupprättas, men även konsekvenserna måste bli tidigare och skarpare när unga begår allvarliga brott.
Roger Haddad, riksdagsledamot, Liberalernas rättspolitiska talesperson
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.