lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

M: Otryggheten breder ut sig i Uppsala

I höstas utsattes polishuset i Uppsala för ett sprängattentat, Resecentrum har blivit ett tillhåll för knarkhandel och de senaste veckorna har det skett överfallsvåldtäkter. För Uppsalaborna har det blivit vardag att läsa om oroligheter och kriminalitet i tidningen. Nu krävs ett omfattande arbete på alla nivåer för att öka tryggheten.

Publicerad: 11 april 2018, 11:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det har blivit vardag att läsa om oroligheter och kriminalitet i tidningen. Foto: Boris Breytman/Colourbox//Linnea Rhebrog/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

TrygghetModeraternaBrottslighet

När många tänker på oroliga områden i Sverige kanske tankarna går till Rosengård i Malmö, Biskopsgården i Göteborg eller Husby i Stockholm. Men under 2017 hamnade Gottsunda i Uppsala på listan över särskilt utsatta områden som Polisens nationella operativa avdelning (NOA) tagit fram. Utvecklingen har gått fort – 2016 fanns inte ens Gottsunda på listan över riskområden. Det kan aldrig Moderaterna i Uppsala acceptera och därför sätter vi tryggheten främst.

Under de senaste månaderna har media rapporterat om skjutningar, stenkastning mot blåljuspersonal, knarkhandel, bilbränder och nu senast sprängattentatet mot socialtjänstens kontor i Gottsunda. Men det är inte bara i Gottsunda som otryggheten breder ut sig. I höstas utsattes polishuset i Uppsala för ett sprängattentat, Resecentrum har blivit ett tillhåll för knarkhandel och de senaste veckorna har överfallsvåldtäkter skett. För Uppsalaborna har det blivit vardag att läsa om oroligheter och kriminalitet i tidningen.

Uppsala har enligt Nationella trygghetsundersökningen 2017 den största ökningen i andelen otrygga jämfört med mätresultatet 2016. Vi moderater tänker aldrig acceptera en utveckling där Uppsalaborna inte längre kan känna sig trygga i det offentliga rummet.

Uppsala ska vara en trygg plats för alla, oavsett ålder, kön, var man bor eller hur länge man har bott här. Det krävs ett omfattande arbete på alla nivåer för att öka tryggheten. Det är grundläggande att lag och ordning upprätthålls för alla. Vi har tidigt ställt krav på åtgärder och motionerat om lösningar, med förslag om kommunala ordningsvakter, trygghetskameror och en trygghetsplan för hela Uppsala för att motverka våldets och kriminalitetens framfart.

Socialdemokraterna besvarade till en början förslagen med att arbete redan sker. Vi har fortsatt att trycka på, kräva åtgärder och successivt släpa den styrande rödgröna majoriteten efter oss för att försöka få förändring för Uppsalaborna. Den styrande majoriteten verkar ha satt i system att säga nej till våra förslag för att sedan cirka ett halvår senare lägga motsvarande förslag själva.

Alla partier måste släppa prestigen och våga rösta ja även när förslagen kommer från ett parti på motståndarsidan. Det är dags för alla politiker att fokusera på vad som faktiskt är bäst för invånarna. Vi är glada över att majoriteten i Uppsala nu har gått med på kommunala ordningsvakter och har tagit fram en trygghetsplan, inte för hela Uppsala  men i alla fall för Gottsunda. Men det räcker inte.

Vi har fantastiska poliser men de är inte tillräckligt många och i väntan på fler poliser vill vi satsa på fler kommunala ordningsvakter på fler platser i Uppsala. Vi vill bekämpa otrygga platser genom exempelvis belysning, klotterbekämpning, röjning av buskage och trygghetskameror.

Trygghetskameror bidrar till att buset avskräcks och till att brott kan klaras upp. När vi bygger nytt vill vi göra det med variation. Gottsunda exempelvis består idag till 85 procent av hyresrätter. Moderaterna vill se en större blandning och en variation av bostadsrätter, egnahem, radhus mm. Långsiktigt är det viktigt att fler människor har ett jobb och egen försörjning samt att det finns ett bra samarbete mellan skola, socialtjänst och polis.

Moderaterna i Uppsala sätter tryggheten främst. Alla ska kunna känna sig trygga i Uppsala.

Fredrik Ahlstedt, kommunalråd och 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen i Uppsala

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev