Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

M-förslag: Sätt in militär mot gängen - ”Måste återta Sverige”

Publicerad: 1 juni 2021, 11:50

Hampus Magnusson (M), kommunalråd i Göteborg, vill få till lagändring.

Foto: Jesper Orrbeck Photography

Sätt in militären mot gängkriminella. Det föreslår Moderaterna i Västsverige i en motion till höstens moderatstämma. ”Vi måste återta Sverige”, säger Hampus Magnusson (M), kommunalråd i Göteborg.


Ämnen i artikeln:

PolisenGängkriminalitetModeraterna

Mitt på dagen i söndags blev en man brutalt ihjälskjuten på torget i utsatta Göteborgsstadsdelen Hjällbo. Att polisen faktiskt fanns på plats och råheten i dådet gjorde dödsskjutningen till en riksnyhet. 

Hampus Magnusson, kommunalråd (M) i Göteborg reagerar kraftfullt mot händelsen. Tillsammans med partikollegor har han skrivit en motion om att polisen bör få hjälp av militären mot gängkriminaliteten. I helgen röstades den igenom på förbundsstämman för Moderaterna i Västsverige, nu ska den vidare till höstens nationella stämma. 

– Vi har en polismyndighet som är satt under enorm press och som vid många tillfällen hamnar i underläge. Då menar vi att militären kan stödja dem med flera uppgifter där de har relevant utbildning, exempelvis sätta upp vägspärrar eller genomsöka fordon, säger Hampus Magnusson.

För närvarande får ”Försvarsmaktens personal inte användas i situationer där det finns risk för att den kan komma att bruka tvång eller våld mot enskilda”, enligt Förordningen om Försvarsmaktens stöd till civil verksamhet.

– Det är min absoluta bedömning att det måste till en ändrad lagstiftning. Det som händer i Sverige i dag där enskilda polismäns hem beskjuts och det sker sprängdåd mot polisstationer är vår tids inhemska terrorism.

Redan i dag ser Hampus Magnusson öppningar för samarbete mellan polisen och försvarsmakten vid terrorhot. Däremot medger han att de praktiska detaljerna måste benas ut först.

– Det är en genomgripande förändring och det får så klart utredas.

LÄS MER: ”Vi måste börja prata om heder och klan” 

Han understryker att militärens insatser enligt förslaget ska ske under polisens ledning.

– Extraordinära tider kräver extraordinära åtgärder. Vi har sett en fullständigt oacceptabel utveckling i landet och då måste vi från samhället visa vi är beredda att möta det med den svenska demokratins fulla kraft. 

Att sätta in militär mot svenska medborgare har vi väl inte gjort sedan Ådalen, ser du någon problematik i vad det signalerar?
– Jag har stor respekt för händelserna i Ådalen, men det Sverige vi hade då har vi inte nu. Om det skickar något signalvärde är det att vi måste återta Sverige från gängen.

Finns det några andra tillfällen än vid gängkriminalitet som militären ska användas?
– Om man tittar på Danmark har de även låtit militär bevaka exempelvis synagogor eller andra platser där man ser ett ökat hot.

LÄS MER: Olämpligt att militären bekämpar brottslighet

Jan Ahmadi

Reporter

jan.ahmadi@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev