Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Lokala handlare skapar trygghet – men hotas allt oftare

Hot, rån, utpressning och stölder. I delar av Stockholm är situationen nu så allvarlig att lokala handlare har svårt att få sina verksamheter försäkrade. Nu måste något göras – för den dag närbutiken tvingas stänga blir torget otryggare för alla.

Publicerad: 8 februari 2018, 14:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

När otryggheten ökar drabbar det såväl handel som annan samhällsservice.

Foto: Mostphotos


Ämnen i artikeln:

GängkriminalitetTrygghetHandelLiberalerna

I Stockholm upplever just nu hundratals företagare att företagsklimatet drastiskt försämras. Huvudstaden har rasat från plats 22 år 2014 till plats 123 tre år senare i Svenskt Näringslivs mätningar. Många faktorer som hindrar företagen är beroende av nationella beslut, och dessa beslut får konsekvenser för både boende och handlare. När otryggheten i samhället ökar och polisnärvaron minskar påverkar det också företagen, inte minst inom handeln. 

För ett av de största problemen för företag inom handel är just stölder, hot, våld och rån. Svensk handel räknar med att bara kostnaden för stölder och snatterier uppgick till 7,9 miljarder kronor förra året, och bedömer att kostnaden ökat med en tredjedel bara sedan 2013. Också hot och utpressning mot företagare är vanliga. Samtidigt ser vi hur en polis i strukturell kris idag ofta tvingas avskriva brott i ett tidigt skede. Andra ärenden ligger hos polisen i flera år utan att utredas. Under tiden fortsätter samma personer ofta att begå brott. Det leder till allt större belastning på polisen och på samhället.

När otryggheten ökar drabbar det såväl handel som annan samhällsservice. Boende i Tensta har till exempel under perioder inte betjänats av parkeringsvakter eller sophämtare, eftersom också dessa har utsatts för hot. Utan åtgärder riskerar kriminaliteten att få vitala samhällsfunktioner att retirera och småföretagare att ge upp.

I en rapport från Stockholms handelskammare 2017 svarar var femte företagare längs tunnelbanans Akalla- och Norsborgslinjer att de känner sig mycket eller ganska otrygga i sina egna lokaler. Man litar inte på att det finns hjälp eller skydd att få när det behövs.

I delar av Stockholm är situationen nu rentav så allvarlig att handlare har svårt att få sina verksamheter försäkrade. Även om försäkringsbolagen måste gå ihop och försöka finna fungerande gemensamma försäkringslösningar är grundproblemet ändå den bristande tryggheten – och där behövs politisk handlingskraft.

Grov kriminalitet kan bara bekämpas av rättsstaten, men kommunen kan i väntan på det göra mycket för att hålla torg och bostadsområden säkrare för människor att röra sig och verka i. Liberalerna har bara i Stockholm budgeterat 100 miljoner för ytterligare trygghetsvakter, med ordningsvakts förordnande, som bland annat ska bemanna torgmiljöer i otrygga områden i Stockholm. Vi vill också inrätta en trygghetsjour dit handlare och andra kan ringa för hjälp vid akuta situationer. Nationellt driver vi att minst 2000 poliser måste prioriteras ut i yttre tjänst och att polisen måste återupprätta det brottsförebyggande arbetet, samt att 2000 trygghetsvakter ska rekryteras till otrygga områden i Sverige.

Långsiktiga överenskommelser måste tecknas mellan stat, kommun, fastighetsägare och företagare för att vända utvecklingen i utsatta områden. Och de frågor som handlare tampas med i mötet med kommunen där de verkar, eller som uppstår när det offentliga misslyckas med sina åtaganden, måste hanteras gemensamt för att förbättras. Vi vill att Stockholms stad skapar ett näringslivsråd och tar fram ett handlingsprogram för att stärka förutsättningarna för företagande i hela vår stad.

När handeln drabbas av otryggheten, då är det inte enbart företagarens dröm som går upp i rök. Då minskar också allas vår frihet. Om närbutiken tvingas stänga, då blir vårt torg mer otryggt för alla. Den lokala handlaren, kaféägaren eller butiksföreståndaren skapar trygghet för oss. Det är dags att ge dem det skydd och uppbackning de har rätt till.

Lotta Edholm, oppositionsborgarråd (L) i Stockholm

Roger Haddad, rättspolitisk talesperson (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev