tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Lagändring ska stoppa nya sopbränder

Publicerad: 29 januari 2021, 08:48

NMT Think Pinks stora sophögar i Botkyrka söder om Stockholm har brunnit sedan julhelgen.

Foto: TT Nyhetsbyrån

Regeringen vill ändra flera förordningar för att komma åt fusk och kriminalitet kring hanteringen av byggavfall, rapporterar TV4 Nyheterna.

Ämnen i artikeln:

Avfall

Lagförslagen har tagits fram efter uppmärksamheten kring den stora avfallsbrand som sedan julhelgen pågår i en av bolaget NMT Think Pinks stora sophögar i Botkyrka söder om Stockholm. Tre företrädare för bolaget är misstänkta för brott.

– Vi har tagit fram en rad förslag för att komma åt den allvarliga avfallsbrottsligheten som utnyttjat kryphål i lagen, säger miljöminister Isabella Lövin (MP) till TV4 Nyheterna.

Enligt TV4 Nyheterna handlar det om förslag på ändringar av fyra förordningar som nu skickas på remiss.

Kommuner ska kunna säkra pengar i pant för uppstädning om någon försöker smita. Vidare ska hårdare krav kunna ställas på hur snabbt bolag ska återvinna. Det ska även bli förbjudet att avfall flyttas mellan kommuner för att undkomma tidsgränser.

– Vi måste se till att all avfallshantering sköts på ett seriöst sätt, säger Isabella Lövin.

När vinden ligger på så att rök från branden driver in över områden där det finns förskolor har Botkyrka kommun beslutat att barnen då ska hållas inomhus.

Samtidigt rekommenderas idrottsföreningar att inte arrangera träningar för barn och ungdomar på platser som påverkas av brandröken.

TT Nyhetsbyrån

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev