Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

L: Klassa handgranater som vapen

En skarpladdad handgranat har skördat ytterligare offer i Sverige. Tillgången på illegala vapen och handgranater är stor samtidigt som den grövre brottsligheten tilltar och kryper ner i åldrarna. Nu måste polisen få mer resurser, och handgranater bör klassas som vapen.

Publicerad: 10 januari 2018, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

I dag är de i princip riskfritt att hantera handgranater, enligt skribenten.

Foto: Polisen


Ämnen i artikeln:

KriminalitetLiberalerna

En man i 60-årsåldern i Vårby gård avled på söndagskvällen av sina skador efter att ha plockat upp en handgranat, och en kvinna på är allvarligt skadad.

Tillgången på illegala vapen och handgranater är stor och den allt grövre brottsligheten tilltar. Benägenheten att använda hänsynslösa metoder för att skada och döda fortsätter. Polisen ser också att detta kryper ner i åldrarna. För att på allvar få stopp på denna utveckling måste det brottsförebyggande arbetet fungera. Polisen måste ges resurser, fler poliser måste få komma ut och arbeta lokalt med brottsförebyggande åtgärder, men istället har detta i princip stannat upp.

På kort sikt föreslår Liberalerna ett antal åtgärder för att komma åt kriminaliteten och i synnerhet tillgången på handgranater i samhället. Sverige måste omgående skärpa lagen mot handgranater, i dag är det i princip riskfritt att hantera handgranater – risken för lagföring är orimligt låg.  

Liberalernas främsta prioritet är att stoppa avhoppen från polisen. Avhoppen från kåren påverkar direkt antalet poliser ute i samhället och antalet som utreder grova brott. Utöver en polislönereform vill vi prioritera resurser för att anställa fler civila utredare. Det skulle ge polisen en permanent resursförstärkning för att bättre klara det faktum att mängden tunga utredningar har skjutit i höjden.

Klassa handgranater som vapen. Redan sommaren 2015 föreslog Liberalerna att innehav av handgranater ska ge högre straff än böter. Två år efter har vi fått igenom delar av våra krav. Men vi vill även klassa handgranater som vapen och skärpa smugglingslagen. Den som smugglar in en större mängd vapen/handgranater ska straffas hårdare, vi vill införa rubriceringen synnerligen grovt smugglingsbrott.

Motverka införseln av illegala vapen. Liberalerna vill anslå 100 miljoner kronor extra till Tullverkets arbete för att stoppa de illegala vapnen. Denna åtgärd är akut och skulle direkt kunna förbättra möjligheten för polisen att förhindra fler dödsskjutningar.

Skärp straffen för unga lagöverträdare. Många av de som begår brott är mycket unga, men de begår allt grövre och allt mer hänsynslösa brott. Liberalerna anser att lagens signal är illa anpassad till den allt grövre brottsligheten. Därför vill vi slopa straffrabatten för unga kriminella. Om någon begår ett mord och är under 20 år är det orimligt att man direkt får halva strafftiden struken. Den som begår ett så grovt brott som mord ska kunna dömas till livstids fängelse, även om gärningspersonen är 18 år.

Att vi fortsätter förlora poliser, samtidigt som polisen inte ens hinner prioritera sexualbrott och våldtäkter är ett misslyckande för samhället. Samtidigt ökar antalet skjutningar och de områden som klassas som särskilt utsatta blir fler.

Vi är oroliga för den utveckling som vi ser i Sverige när det gäller brotten och människors stigande känsla av otrygghet. Därför har Liberalerna nyligen antagit ett nytt rättspolitiskt program för att komma åt den allt mer hänsynslösa brottsligheten. Vi kommer fortsätta kräva åtgärder och förebyggande insatser som skola och socialtjänst.

Roger Haddad, Liberalernas rättspolitiska talesperson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KriminalitetLiberalerna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev