Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Kravet: Slopa mängdrabatt för yrkeskriminella

Polisen, myndigheter och medborgare för en fåfäng kamp mot de kriminella gängen. Rapporter om skjutningar och sprängningar duggar tätt och denna typ av brottslighet ökar. Samtidigt kan yrkeskriminella slippa straff även för brott de gripits och dömts för. Detta är orimligt.

Publicerad: 1 december 2016, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Rättsstaten är utmanad av en allt grövre kriminalitet. Vi ska inte resignera och vi ska inte ge upp, skriver Jonas Ransgård. Foto: Patrick Persson/TT


Ämnen i artikeln:

KriminalitetPolisenRättsväsendet

Arbetet mot gängbrottsligheten måste vara både förebyggande och bekämpande. Även om mycket kan förbättras ger vårt samhälle i grunden människor goda möjligheter att välja en framtid på rätt sida lagen. Enligt Polisen utgör kärnan i gängen några hundratal personer som lever och tänker brott dygnet runt. Här behöver vi tydligare stå upp för rättsstatens principer och samhällets behov av skydd mot brott. Att denna relativt lilla grupp tillåts sprida otrygghet och lidande i hela samhället är inte rimligt.

Det har funnits relativt bred politisk samsyn kring att skärpa straffen för illegala vapeninnehav. Däremot har Alliansen haft svårt att få stöd för skärpta straff då vapnen faktiskt används - våldsbrotten. Detta är också viktigt.

Straffen har inte den avskräckande effekt som lagstiftaren har tänkt sig. Många återfaller i brott. Fängelsestraffet begränsar trots allt möjligheten att begå brott under tiden. När det gäller återfallskriminella bör samhällets skyddsbehov prioriteras. Därför är det angeläget att avskaffa lagar som i dag förhindrar att rättmätiga straff döms ut samt bidrar till att avtjänandetiden förkortas.

Jag tycker därför att den så kallade mängdrabatten ska avskaffas. När någon i dag väl har begått flera brott saknar det mer eller mindre betydelse för straffet om hon begår fler - 50 inbrott har marginellt högre straffvärde än 5. Det är viktigt och anständigt, inte minst gentemot brottsoffren, att åklagare och domstolar prövar en gärningsmans samtliga begångna brott och tar hänsyn till dessa vid fastställande av straffet.

I dag är grundregeln att den som döms till fängelsestraff friges villkorligt efter två tredjedelar tiden även om man dömts till fängelse många gånger. Två av tre återfaller inom två år i sådan brottslighet att de på nytt döms till fängelse. Att dessa återfallskriminella regelmässigt friges med straffrabatt är märkligt och provocerande. Framförallt ger det dem onödiga möjligheter att begå nya brott. Jag tycker därför att förtida frigivning ska avskaffas för dem som upprepade gånger döms till fängelse.

Att avskaffa mängdrabatten och villkorlig frigivning för återfallskriminella vore en betydligt mer effektiv åtgärd än punktmarkering. Det kräver inte stora budgettillskott eller många fler gripanden utan bara att de som dömts för brott också får svara för följderna.

Rättsstaten är utmanad av en allt grövre kriminalitet. Vi ska inte resignera och vi ska inte ge upp. Det är viktigare än någonsin att stå upp för anständiga värderingar och hållbara normer. Vi måste tydligt markera var gränserna går och slå tillbaka mot dem som överträder och kränker dem.

Jonas Ransgård, oppositionsråd (M) i Göteborg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev