söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Kommuntoppens strandbastu får dispens i efterhand – ”främjar turismen”

Publicerad: 28 maj 2021, 10:19

Kommunstyrelsens ordförande i Kiruna, Gunnar Selberg (C), var inte förvånad över att ha fått dispensen beviljad. Foto: Hans-Olof Utsi

Bastu och badtunnor som Kirunas kommuntopp byggt på strandskyddad mark får okej i efterhand – i strid med tjänstemännens råd. Byggena främjar turismen, anser nämnden. Men oppositionen är kritisk. ”Det skickar dåliga signaler”‚ säger S-ledamot.

Ämnen i artikeln:

TjänstemänByggregler

JA


Kommunstyrelsens ordförande i Kiruna, Gunnar Selberg (C), driver en campinganläggning vid sidan av politiken och har i sin roll som företagare gjort flera avsteg från strandskyddsbestämmelserna. Bland annat genom att bygga en bastu, badtunnor och reception på strandskyddat område.

Han har dock begärt dispens i efterhand och har nu fått det beviljat av miljö- och byggnadsnämnden.

– Det var väl bra. Och inte helt oväntat. Det här området är utpekat av fullmäktige för landsbygdsutveckling i strandnära läge. Man vill ju främja turismen, säger Gunnar Selberg.

Enligt protokollet från mötet motiverades beslutet med att platsen sedan länge varit bebyggd samt att den ”behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat angeläget allmänt intresse, nämligen utveckling av näringsliv och bygden i allmänhet”.

LÄS MER: Politiker trotsar bygglagar – konsult kallas in

Förvaltningen såg däremot inte några skäl till att ge undantag från strandskyddsreglerna och föreslog avslag för Gunnar Selbergs begäran.

– Det finns ingen anledning för byggnaderna att ligga på strandskyddat område, säger Siv Gunillasson-Sevä (S), ledamot i miljö- och byggnadsnämnden.

Hon uppger att oppositionen, som hon tillhör, ville gå på tjänstemännens linje. 

– Det skickar dåliga signaler att bevilja kommunstyrelsens ordförande dispens. Det finns andra som byggt först och sökt dispens i efterhand och som behövt riva byggnader som byggts i strid med reglerna, säger Siv Gunillasson-Sevä.

Gunnar Selberg medger att han gjorde ett misstag som inte ansökte om dispens för 15 år sedan då han byggde på strandskyddat område. Men han säger sig inte förstå kontroversen nu.

– Tittar man sakligt på det är det inget konstigt alls. Det är klart att mina politiska motståndare försöker göra det här till någon skandal. Men nämnden har i princip gett dispens till alla liknande fall innan, även i efterhand, hävdar han.

Ärendet är inte helt avslutat än. Det kan överprövas av länsstyrelsen som har sista ordet i frågan. Gunnar Selberg har även polisanmälts för miljöbrott av nämnden.

LÄS MER: Kommuntopp polisanmäls av egna kommunen 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev