måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Kommunpolitiker begärde kontaktförbud mot journalist

Publicerad: 25 september 2020, 11:14

Marino Wallsten är kommunstyrelsens ordförande i Fagersta och tidigare kollega i kommunpolitiken med Ola Wahlsten.

Foto: Fagersta kommun, Fagersta Nyheter

Marino Wallsten (S), ks-ordförande i Fagersta, har begärt att åklagare förbjuder journalisten Ola Wahlsten att ta kontakt med honom. Åklagaren har avslagit begäran.

Ämnen i artikeln:

Hot

Erik Pettersson


Marino Wallsten (S), kommunstyrelsens ordförande i Fagersta, ville i sin begäran att åklagarmyndigheten skulle utfärda ett kontaktförbud för Ola Wahlsten, ansvarig för Facebooksidan Fagersta Nyheter. Det uppger Fagersta-Posten.

Det hade i så fall inneburit att det skulle ha blivit straffbart för Ola Wahlsten att mejla, ringa eller på annat sätt kontakta Wallsten.

Det framgår av handlingar i ärendet att Marino Wallsten den 31 augusti även gjorde en polisanmälan mot Ola Wahlsten för ofredande som skulle ha skett från 20 juli 2018 och fram till den 1 augusti i år. Ett antal inlägg som publicerats på Fagersta Nyheter bifogades polisanmälan.

– Jag blev oerhört förvånad för jag har inte talat med Marino Wallsten varken live eller på telefon på över två år, säger Ola Wahlsten till Fagersta-Posten.

Kammaråklagare Carin Lantorp säger nej till kontaktförbudet. I sitt beslut skriver åklagaren: "De kontakter som Wahlsten, Ola, tagit med skyddspersonen synes vara mer av journalistisk, granskande, politiskt kritiserande karaktär. Det finns ingen misstanke om brott. Det finns inte heller någon risk för att Wahlsten Ola ska begå brott mot, förfölja eller på annat sätt trakassera skyddspersonen."

Marino Wallsten vill inte kommentera ärenden ytterligare när Dagens Samhälle når honom men han hänvisar till ett inlägg han gjort på Facebook.

Där skriver han att kritik får man tåla som politiker men det innefattar inte hot och hat på ett personligt plan.

Ola Wahlsten var under många år journalist på Fagersta-Posten, bland annat som chefredaktör. Vid valet 2014 tog Wahlsten klivet in i politiken, och blev partikamrat med Marino Wallsten.

Han lämnade partiet och kommunpolitiken 2018 för att koncentrera sig på den egna nyhetskanalen Fagersta Nyheter. Samma år blev han även utsedd till "Årets Fagerstabo".

Relationen mellan Fagerstas politiska styre och Fagersta Nyheter har varit spänd. Kommunfullmäktige tog i fjol ett beslut att inte skicka pressmeddelanden till Fagersta Nyheter, vilket kritiserats från flera håll.

I ett debattinlägg i Fagersta-Posten tidigare i år som skrivit av bland andra Marino Wallsten omnämndes Fagersta Nyheter som "swishfinansierade gnällplank i social media".

Ola Wahlsten svarade att han tänker fortsätta att granska kommunen.

Enligt Tove Carlén, jurist på Journalistförbundet, har en journalist i Sverige aldrig belagts med kontakt- eller besöksförbud mot någon person de träffat i sitt yrkesliv.

– Jag har inte hunnit titta närmare på det här fallet, men nej det har inte hänt att någon vare sig har begärt eller fått kontakt- eller besöksförbud för en journalist, säger Tove Carlén till Dagens Samhälle.

Kontaktförbud

Kontaktförbud kan beviljas om det finns en klar och konkret risk för att en person trakasserar, förföljer eller begår brott mot en annan namngiven person. Beslut fattas av åklagare. Den som får kontaktförbud får inte besöka, ringa eller på andra sätt kontakta den person som förbudet gäller mot.

Källa: Åklagarmyndigheten

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev